‘ORUŽANI UDAR‘

Kaos u Kolumbiji zbog izručenja zloglasnog narkobosa: ‘Članovi kartela pale vozila, ovo je potpuni teror!‘

Članovi bande uništili su najmanje 100 vozila u petak u nasilnom prosvjedu zbog izručenja Otoniela

Zapaljeni kamion u pokrajini Antiohija u Kolumbiji

 Joaquin Sarmiento/AFP

Vlasti Kolumbije poslale su dodatnih 2000 pripadnika vojske i policije da pomognu u obuzdavanju kriminalne bande koja je palila automobile i prijetila ljudima u znak odmazde zbog izručenja njihova čelnika Sjedinjenim Američkim Državama.

Dairo Antonio Úsuga, poznatiji kao Otoniel, slovi za jednog od najopasnijih narkobosova na svijetu. Vodio je kartel Zaljevskog klana i prošloga tjedna izručen je SAD-u. U znak odmazde, Zaljevski klan najavio je tzv. oružani udar na sjeveru zemlje.

Najgore je, čini se, u pokrajini Chocó, gdje je od četvrtka sustav gotovo u potpunosti paraliziran. Pripadnici paravojne milicije podigli su niz barikada na prometnicama. Pale vozila, zatvaraju tvrtke i pogone te su zaustavili sav promet.

- Zapale svako vozilo koje naiđe. Ovo je potpuni teror, rekao je Jorge iz pokrajine Chocó.

Članovi bande uništili su najmanje 100 vozila u petak u nasilnom prosvjedu zbog izručenja Otoniela. Zastrašivali su civile, upozoravajući ih da ostanu kod kuće.

Vlasti tvrde da je nemirima zahvaćeno 90 općina u Kolumbiji, u devet od 32 departmana (pokrajina). Zasad nema izvješća o žrtvama.

image

Zapaljeni kamion u pokrajini Antiohija u Kolumbiji

Joaquin Sarmiento/AFP
image

Zapaljeni kamion u pokrajini Antiohija u Kolumbiji

Joaquin Sarmiento/AFP

Ministar obrane Diego Molano rekao je da će dodatne postrojbe biti poslane kao potpora za gotovo 50.000 već raspoređenih vojnika.

Uhićenjem zloglasnog Otoniela u listopadu okončana je sedmogodišnja potraga narkobosom, a prošloga mjeseca je kolumbijski Vrhovni sud odobrio njegovo izručenje SAD-u.

Zaljevski klan krijumčario je između 180 i 200 tona kokaina godišnje, prema podacima kolumbijskih vlasti.

Banda navodno drži od kontrolom između 30 i 60% ukupne količine kokaina koja se izvozi iz Kolumbije, najvećeg svjetskog proizvođača te droge.

Predsjednik Iván Duque usporedio je Otoniela s ozloglašenim kolumbijskim narkobosom Pablom Escobarom.

Prije uhićenja, Otoniel je bio najtraženiji čovjek u Kolumbiji. Vlada je ponudila nagradu od 758.600 eura za svaku informaciju o njegovom boravištu, dok su Sjedinjene Države za njegovo uhićenje ponudile nagradu od 4,7 milijuna eura.

image

Dairo Antonio Usuga

Kena Betancur/AFP
image

Zapaljeni autobus

Joaquin Sarmiento/AFP
image

Zapaljeni autobus

Joaquin Sarmiento/AFP

Zaljevski klan djeluje u mnogim kolumbijskim provincijama i ima široku mrežu međunarodnih kontakata. Bavi se krijumčarenjem droge i ljudi te iznudom. Vjeruje se da ima oko 1800 naoružanih članova koje uglavnom regrutiraju iz krajnje desnih paravojnih skupina. Mnogi njihovi članovi uhićeni su u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španjolskoj.

Drže pod kontrolom mnoge rute koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, pa čak i do Rusije. Američke vlasti ih opisuju kao ‘teško naoružane i izuzetno nasilne‘.

Otoniel je uhvaćen u zabačenom dijelu Antiohije u sjeverozapadnoj Kolumbiji, u blizini granice s Panamom. U operaciji uhićenja sudjelovalo je 500 vojnika uz potporu 22 helikoptera. Sada mu prijeti doživotni zatvor.

image

Vojnici pokraj zapaljenog kamiona

Joaquin Sarmiento/AFP
image

Vojnici pokraj zapaljenog kamiona

Joaquin Sarmiento/AFP
image
Joaquin Sarmiento/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:28