NEREDI ZBOG LOCKDOWNA

Kaos u kineskoj tvornici Appleova dobavljača: Radnici se sukobili sa zaštitarima jer ih ne puštaju van

Kineska strategija borbe protiv covida uključuje masovna testiranja i karantenu čim se pojave novi slučajevi

Velika skupina radnika, zabrinutih da će im ponestati hrane i ostalih sredstava za život, probila je barikade ranije ovog mjeseca

 Screenshot/Twitter/Screenshot/Twitter

Gotovo dva mjeseca u lockdownu zbog suzbijanja širenja covida-19, radnici Quanta Computer Inc. sa sjedištem u Šangaju pobunili su se protiv šefova. Riječ je većinom o slabo plaćenim radnicima Appleova dobavljača u Kini. Stotine radnika sukobile su se sa zaštitarima, prenosi američki CNBC. Velika skupina radnika, zabrinutih da će im ponestati hrane i ostalih sredstava za život, probila je barikade ranije ovog mjeseca, reklo je nekoliko zaposlenika Bloombergu. Tvornice mogu raditi i u karanteni tako da radnici žive i rade u krugu tvornice.

Previranja su zahvatila desetke tisuća radnika Appleova dobavljača u Šangaju, javlja Bloomberg. Protekli vikend proširila se vijest da je velika skupina radnika upala u spavaonicu Quantinih tajvanskih menadžera nakon spora oko produljene izolacije i plaća, što je izazvalo višesatni sukob.

"Ljudi postaju frustrirani i umorni od ovih kontrola", rekao je jedan od radnika. "To je neizbježno, pogotovo kad nema vremenskog okvira kada će sve ovo završiti." No, u četvrtak je objavljeno kako će Šangaj, zbog drastičnog pada broja zaraženih, idući tjedan izaći iz lockdowna.

Predstavnici Quante i Applea odbili su komentirati vijest. U travnju je Quanta obavijestila tajvansku burzu da zaustavlja proizvodnju u tvornici u Šangaju i usvaja mjere u skladu s vladinim propisima kako bi zaštitila zaposlene. Kineska strategija borbe protiv covida uključuje masovna testiranja i karantenu čim se pojave novi slučajevi. Tvornice koje žele, mogu i dalje raditi, no kako se pandemija ne bi širila, radnici moraju cijelo vrijeme ostati u tvornicama: dakle, izolirani od obitelji i prijatelja.

Nemiri radnika prijete da će poremetiti golemi proizvodni sektor u trenutku kada se Kina bori da ispuni svoj službeni cilj rasta od 5,5 posto godišnje, javlja CNBC. Prema podacima objavljenima prošli tjedan, u travnju je industrijska proizvodnja u Kini pala za gotovo tri posto. Promet u maloprodaji pao je čak za 11 posto u odnosu na travanj 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:54