KRIZA IZMIČE KONTROLI

KAOS U EU Guardian: Raspada se eurozona! Merkel: Ni govora! Grčka ima novog premijera...

Prema nekim izvješćima iz Bruxellesa, Njemačka i Francuska počele su pregovore o raspadu eurozone
This handout photo made available by the German government press office shows German Chancellor Angela Merkel speaking with French President Nicolas Sarkozy at the EU headquarters in Brussels on October 22, 2011, the day before Europe aimed to nail down a solution to the worst economic crisis in its history, as the spotlight at an emergency meeting of EU leaders fell on Italy amid contagion fears in the eurozone. The two key players, Germany Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy, hailed "progress" in fighting the crisis as finance ministers thrashed out a framework to protect banks after a marathon session of talks. AFP PHOTO / HO / BUNDESREGEIRUNG / JESCO DENZEL
 Jesco Denzel

LONDON - Strahovi kako europska dužnička kriza izmiče kontroli postaju sve veći - politički kaos u Ateni i Rimu buja, a nad Starim se kontinentom nadvija bojazan od nove recesije što je rezultiralo panikom na svjetskim tržištima, piše Guardian .

Istodobno, prema nekim izvješćima iz Bruxellesa, Njemačka i Francuska započele su pregovore o raspadu eurozone . Naime, Italija je "prevelika kako bi je spasili".

Na takva izvješća odmah je reagirala njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je odbacila izvješća kako Berlin planira manju uniju zemalja u eurozoni, rekavši da će skupina članica EU koje su uvele euro ostati u sadašnjem sastavu.

- Imamo jedinstveni cilj, a to je stabilizacija eurozone u sadašnjem obliku. Vjerujemo da je eurozona sposobna vratiti kredibilitet - rekla je Merkel novinarima.

Usprkos činjenici da je Silvio Berlusconi objavio kako će odstupiti s premijerskog položaja nakon što talijanski parlament usvoji mjere štednje, pad povjerenja investitora u treće po veličini gospodarstvo eurozone digao je kamate u Italiji na razinu na kojoj su Portugal, Grčka i Irska tražile ekonomsku pomoć od EU i MMF-a.

Visoki dužnosnici u Parizu, Berlinu i Bruxellesu su navodno razgovarali o mogućnosti da jedna ili više zemalja napusti eurozonu, dok bi ostale države u jezgri trebale nastaviti sa dubljom ekonomskom integracijom, uključujući tu i zajedničku poreznu i fiskalnu politiku.

- Francuska i Njemačka intenzivno su pregovarale u vezi sa ovim pitanjem u posljednjih nekoliko mjeseci, na svim razinama - rekao je neimenovani EU dužnosnik za Reuters.

Lukas Papademos je novi grčki premijer

Novi premijer grčke koalicijske vlade je Lucas Papademos, bivši viceguverner Europske središnje banke (ECB), javlja AFP.

- Predsjednik Grčke Carlos Papoulias je dao Papademosu mandat da oformi vladu - stoji u izjavi Papouliasovog ureda, u kojem se navodi kako će nova vlada dati prisegu u petak.

Papademos (64) ima veliki ugled zbog svojih ekonomskih sposobnosti i mnogi ga vide kao pravi odabir za nasljednika dosadašnjeg premijera Georgea Papandreoua, koji je bio primoran odstupiti s dužnosti .

Glava uloga koalicijske vlade je provesti paket pomoći EU, kojim bi se Grčkoj otpisalo 50 posto dugova, pružila izdašna financijska pomoć, ali koji bi državi nametnuo i dodatne obveze kako bi se pokrenula ekonomija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:24