SUTKINJA VS. SENATORICA

Kandidatura za Vrhovni sud: ‘Možete li definirati riječ žena?‘; ‘Ne mogu, nisam biologinja‘

Republikanska senatorica ispitivala je prvu Afroamerikanku koja bi mogla postati sutkinja Vrhovnog suda o svim političkim pitanjima

Marsha Blackburn i Ketanji Brown Jackson

 AFP

Pravosudni odbor američkog Senata u ponedjeljak je krenuo s četverodnevnim saslušanjem Ketanji Brown Jackson, sutkinje koja bi mogla postati prva Afroamerikanka u američkom Vrhovnom sudu.

Dok je ročište za potvrdu sutkinje Ketanji Brown Jackson u utorak ušlo već u 13. sat, senatorica Marsha Blackburn je zatražila od kandidatkinje za Vrhovni sud da definira riječ "žena", no Jackson joj je odgovorila da ne može, prenosi portal Politico.

"Ne možete?", upitala ju je senatorica Blackburn.

"Ne u ovom kontekstu. Nisam biologinja", odgovorila joj je Jackson, na što ju je senatorica upitala je li "značenje riječi 'žena' toliko nejasno i kontroverzno da mi ne možete dati definiciju?".

Ispitivanje senatorice Blackburn, republikanke iz Tennesseeja, obuhvatilo je gotovo sva politička pitanja, od kritičke teorije rase do poučavanja djece o rodnom identitetu u školama pa sve do slučaja Lie Thomas, transrodne plivačice u ženskom timu Sveučilišta Pennsylvania.

Jackson je izjavila da će njezina uloga kao sutkinje biti rješavanje sporova oko definicije i tumačenje zakona.

Pitanje transrodnih sportaša

"Činjenica da mi ne možete dati jasan odgovor o nečemu tako fundamentalnom kao što je ono što je žena, naglašava opasnost od vrste progresivnog obrazovanja o kojem slušamo", rekla je Blackburn prije nego što se osvrnula na slučaj Lie Thomas, koja je trenutačno u središtu rasprave o politikama vezanim za pitanja transrodnih sportaša.

Blackburn je upitala Jackson kakvu poruku to što se Thomas dozvoljava da se natječe šalje "djevojkama koje se žele natjecati i pobjeđivati u sportu".

"Senatorice, nisam sigurna kakvu to poruku šalje. Ako me pitate o pravnim pitanjima u vezi s tim, to su teme o kojima se, kako kažete, žestoko raspravlja, a mogle bi doći i na sud", rekla je Jackson prije nego što ju je Blackburn prekinula, kako bi objasnila svoje viđenje toga što ta poruka znači za mlade žene.

"Mislim da to govori našim djevojkama da njihovi glasovi nisu važni", rekla je Blackburn. "Mislim da im to govori da su građani drugog reda. A roditelji žele imati suca Vrhovnog suda koji je predan očuvanju roditeljske autonomije i zaštiti djece naše nacije", rekla je senatorica.

Konzervativni i desno orijentiranim politikama sklon list The New York Post komentirao je da su američki konzervativci bili šokirani i ogorčeni nakon što je Ketanji Brown Jackson odbila definirati riječ "žena" uz obrazloženje da nije biologinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:12