U GADNIM PROBLEMIMA

Kanalski otoci kolateralna su žrtva spora oko Brexita. Francuzi im zaprijetili: ‘Isključit ćemo vam struju!‘

Prema novim pravilima koje je Jersey navodno uveo na svoju ruku, francuskim brodovima se određuje gdje smiju, a gdje ne smiju ploviti
Otok Jersey
 Rolf Richardson/robertharding via AFP

Pitanje ribolova nakon Brexita i dalje predstavlja problem za Francusku koja sada prijeti da će isključiti struju za stanovnike britanskog otoka Jersey.

Tako bi oko 98 tisuća stanovnika Kanalskog otoka mogli postati kolateralne žrtve usred eskalirajućeg sukoba oko prava na ribolov.

Ministrica pomorstva Annick Girardin iz Radikalne stranke ljevice rekla je da su nova pravila koja reguliraju pristup Kanalskih otoka "neprihvatljiva" i zaprijetila je da je Francuska "spremna za uporabu mjera odmazde".

Girardin je burno reagirala kad je saznala da je Jersey dodijelio 41 dozvolu francuskim ribarskim plovilima koje su uključivale uvjete i posebne kriterije za koje se otok, kako kaže, "odlučio jednostrano i bez objašnjenja".

Prema tim novim pravilima koje je Jersey navodno uveo na svoju ruku, francuskim brodovima se određuje gdje smiju, a gdje ne smiju ploviti, a određuje se i broj dana koje ribari smiju provesti u tom području.

Jersey je samoupravni britanski krunski posjed, nalazi se neposredno uz sjeverozapadnu obalu Bretanje i oko 95% svoje električne energije uvozi iz Francuske podmorskim kablovima.

"Što se tiče Jerseyja, podsjetit ću vas na transport električne energije podmorskim kabelima", rekla je Girardin u govoru pred Narodnom skupštinom. "Bilo bi mi žao ako bismo to učinili, ali učinit ćemo to ako budemo morali."

Jerseyjev ministar vanjskih odnosa, Ian Gorst, rekao je da je otok izdao licence u skladu sa sporazumom Ujedinjene Kraljevine o trgovini i suradnji s Europskom unijom.

Da bi dobili licence, francuski čamci moraju pokazati dosadašnje rezultate ribolova u tom području.

"Ako francuski ribari ili vlasti budu imali dodatne dokaze koje žele predati, ažurirat ćemo licence tako da odražavaju te dokaze", rekao je Gorst, "Ulazimo u novo doba i trebat će vremena da se svi prilagode."

Prošli tjedan, francuski ministar za europska pitanja Clément Beaune optužio je Ujedinjeno Kraljevstvo da blokira ribolovna prava i rekao da bi EU mogla odgovoriti "odmazdom" koja bi uključivala blokiranjem dozvola koje omogućuju britanskim financijskim tvrtki da posluju u EU.

U međuvremenu, britanski izvoznici morskih plodova pogođeni su zabranom EU-a o izvozu živih školjkaša. Škotske tvrtke čine većinu tog poslovanja, a neke od njih su sada zbog zabrane pred kolapsom.

Velika Britanija također nije uspjela postići novi sporazum o ribolovu s Norveškom te bi zbog toga mogli biti ugroženi britanski ribari koji love bakalar u norveškom subarktičkom moru.

Predsjednik Nacionalnog odbora za ribolov Jean- Luc Hall prošli je tjedan rekao Bloombergu da je pristup bogatim ribolovnim područjima smještenim između 11 i 22 kilometra od britanske obale težak, a francuski ribari se ne upuštaju u britanske vode bez svih potrebnih dozvola zbog rizika od novčanih kazni.

EU je prošli mjesec dogovorila kako će do kraja srpnja nastaviti primjenjivati prošlogodišnja ograničenja ulova nakon što Bruxelles i London nisu uspjeli sklopiti cjelogodišnji sporazum.

Naime, u sklopu trgovinskog sporazuma EU i Britanija dogovorile su da će svake godine zajednički odrediti ograničenja za ribolov zajedničkih zaliha. Privremeno pravilo trebalo je prestati važiti 31. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:16