POTRAGA ZA PODMORNICOM

Kanadski avion detektirao podvodne zvukove, američki mediji: ‘Spasioci su čuli učestalo lupanje‘

Trenutno se ne zna kada se u utorak čulo lupanje, a ni koliko je dugo ono trajalo. Međutim, piše da ga se moglo čuti

Podmornica Titan

 Handout/OceanGate Expeditions/AFP

Ured Američke obalne straže zadužen za sjeveroistočni dio zemlje objavio je u srijedu ujutro da je kanadski zrakoplov P-3 detektirao podvodne zvukove na području na kojem se traga za nestalom podmornicom Titan, piše The Guardian.

"Vozila na daljinsko upravljanje preusmjerena su kako bi se istražili izvori tih zvukova. Vozila su nakon pretrage prijavila negativne rezultate, međutim nastavljaju raditi", objavila je Američka obalna straža na društvenoj mreži Twitter.

Američka je obalna straža dodala da su podaci koje je prikupio kanadski zrakoplov proslijeđeni Američkoj ratnoj mornarici koja će ih detaljnije analizirati.

Američki mediji pišu da su potražne ekipe koje tragaju za nestalom podmornicom Titan čule "zvukove lupanja" te da su se zvukovi pojavljivali u 30-minutnim intervalima, ranije je u srijedu izvijestio The Guardian.

Časopis Rolling Stone prvi je donio vijest o lupanju, a o njemu je nakon njega izvijestila i TV postaja CNN. Oba su se medija pozvala na memorandum koji su sastavili djelatnici američke države.

U memorandumu ne piše kada se u utorak čulo lupanje, a ni koliko je dugo ono trajalo. Međutim, piše da ga se moglo čuti te da su ga sonari registrirali četiri sata nakon što je prvi puta zabilježeno.

CNN je kasnije u utorak izvijestio da je u novom memorandumu spomenuto da su registrirane "dodatne akustične povratne informacije" te da će one pomoći pri "vektoriranju površinskih resursa". Uz to, te akustične informacije nagovješćuju da još uvijek postoji nada da će potražne ekipe locirati preživjele.

The New York Times je u utorak objavio pismo koje su napisali vodeći ljudi iz industrije podvodnih plovila, a u kojem stoji da bi razvoj Titan obuzet mogućim "katastrofalnim" problemima. Pismo je adresirano na Stocktona Rusha - stvaratelja Titana, glavnog izvršnog direktora tvrtke OceanGate i jednog od pet članova posade nestale podmornice.

Predsjednik Kluba Istraživača Richard Garriott, multidisciplinarnog profesionalnog društva koje promovira sigurna istraživanja, rekao je da ima nade da će spasilačka misija biti uspješna. "Sudeći po podacima s terena, razumijemo da je moguće da su na mjestu nestanka podmornice detektirani znakovi života", rekao je Garriott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:01