SMRT U PLAMENU

Kanada: U gašenju šumskih požara stradao vatrogasac, već četvrti ove godine

U Britanskoj Kolumbiji trenutno gori 368 požara, a Kanadom ukupno njih 990, od kojih se 613 smatra izvan kontrole

Ilustracija

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Vatrogasac koji je gasio požar u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji poginuo je u petak, čime je broj stradalih vatrogasaca ove godine u Kanadi narastao na četiri.

Poginuli vatrogasac je 25-godišnjak iz Ontarija koji je gasio vatru kod Donnie Creeka. Riječ je o najvećem požaru ikad zabilježenom u povijesti Britanske Kolumbije koji je počeo 12. svibnja te se očekuje da će gorjeti do zime.

„Pogođen sam viješću da smo izgubili još jednog vatrogasca”, priopćio je premijer pokrajine David Eby u subotu.

„Ova tragična vijest nas još jednom podsjeća na nevjerojatnu žrtvu koju podnose vatrogasci za našu sigurnost”, dodao je. U Britanskoj Kolumbiji trenutno gori 368 požara, a Kanadom ukupno njih 990, od kojih se 613 smatra izvan kontrole, piše agencija France Presse. Ukupno je ove godine u Kanadi izgorjelo 12 milijuna hektara.

Kanada se zbog svog zemljopisnog položaja zagrijava brže od ostatka planeta, pa je posljednjih godina suočena s ekstremnim vremenskim nepogodama čiji su intenzitet i učestalost pojačani klimatskim promjenama.

Ranije ovaj mjesec u padu vatrogasnog helikoptera u Alberti poginuo je njegov pilot, a još dvoje vatrogasaca stradalo je u odvojenim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52