POTPUNI KAOS

Kanada na rubu društvenog kolapsa zbog pada mreže najvećeg telekoma: Ne rade telefoni, internet, bankomati, prometni sustavi...

Neki pozivatelji nisu mogli dobiti hitnu pomoć putem 911 poziva, izvijestila je policija diljem Kanade

Toronto, Ontario (ilustrativna fotografija)

 Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Veliki prekid mreže jednog od najvećih kanadskih telekom operatera Rogers Telecommunicationsa u petak je zablokirao bankarski, transportni i državni pristup za milijune Kanađana, izazvavši bijes korisnika i pojačavši kritike zbog dominacije tog telekoma u industriji.

Bankarske usluge su u prekidu, prometni sustavi su poremećeni, kao i gotovo svi aspekti života, jer je uslijed pada mreže onemogućen pristup internetu te mobilnim i fiksnim telefonskim vezama. Neki pozivatelji nisu mogli dobiti hitnu pomoć putem 911 poziva, izvijestila je policija diljem Kanade.

Kanađani koji rade od kuće nagurali su se u kafiće i javne knjižnice koje su još uvijek imale pristup internetu i ispred hotela kako bi uhvatili signal, kanadska agencija za granične službe rekla je da je prekid mreže utjecao na njihovu mobilnu aplikaciju za dolazne putnike, a pali su i bezgotovinski sustavi plaćanja kod trgovaca, usluge bankomata i drugo.

Iz telekoma Rogers u izjavi na Twitteru poručili su da se njihove bežične usluge počinju oporavljati i da radnici pokušavaju vratiti ljude na mrežu što je prije moguće, a uz ispriku rekli su i da nemaju vremenski raspored kad će mreže biti potpuno obnovljene.

Glasnogovornik ministra javne sigurnosti Marca Mendicina rekao je u petak navečer da prekid nije bio rezultat kibernetičkog napada.

Rogersove dionice zatvorile su se za 73 centa na 61,54 kanadskih dolara (47,53 dolara) na burzi u Torontu.

Poremećaj mreže je otežao i prijevoz i rezervacije letova na vrhuncu ljetne sezone putovanja, a u prvim satima Transport Canada nije primio izvješća o izravnim sigurnosnim ili sigurnosnim utjecajima na letove, pomorske ili željezničke usluge kao dio ovog prekida.

To je drugi prekid Rogersovih mreža u 15 mjeseci, a prema skupini za praćenje NetBlocks, počelo je oko 4,30 sati ujutro, prekinuvši četvrtinu internetske povezanosti Kanade.

S oko 10 milijuna bežičnih pretplatnika i 2,25 milijuna maloprodajnih internetskih pretplatnika, Rogers je vodeći pružatelj usluga u Ontariju, najmnogoljudnijoj pokrajini Kanade i njezinu najvećem gradu Torontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 06:20