BORBA S ISLAMISTIMA

Kanada, Francuska i druge europske zemlje povlače svoje vojne snage iz Malija

No, Francuska i njeni partneri namjeravaju ostati u toj regiji, posebice na području Nigera i Gvinejskog zaljeva, do lipnja 2022.

Francuski vojnici u misiji u Maliju

 Pascal Guyot/AFP

Kanada, Francuska i druge europske zemlje koje se bore protiv islamističkih militanata u Maliju odlučile su započeti s povlačenjem svojih vojnih snaga u toj zemlji, navele su u petak u zajedničkom priopćenju.

“Zbog ometanja od strane malijskih privremenih vlasti, koje se dogodilo u više navrata, Kanada i europske države koje sudjeluju u operaciji Barkhane i djeluju u okviru Operativne skupine Takuba smatraju da više ne postoje politički, operativni i pravni uvjeti potrebni za učinkovit nastavak njihovog trenutnog vojnog angažmana u borbi protiv terorizma u Maliju”, navedeno je u priopćenju.

Zbog svega navedenoga, Kanada, Francuska i njihovi partneri u ovoj misiji “odlučile su započeti koordinirano povlačenje svojih vojnih snaga s teritorija Malija”.

No, Francuska i njeni partneri namjeravaju ostati u toj regiji, posebice na području Nigera i Gvinejskog zaljeva, do lipnja 2022., najavljeno je u priopćenju.

Odnosi između Francuske i Malija pogoršali su se od kada je tamošnja vojna hunta poništila dogovor o organiziranju izbora u Maliju u veljači i predložila svoj ostanaka na vlasti do 2025.

Također je dovela i ruske plaćenike, što je za neke europske zemlje bilo neprihvatljivo, odnosno, kako su poručile, nije bilo u skladu s njihovom misijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:49