SPREMNI ZA BORBU

Kamiondžije u Kanadi roštiljaju i prkose Trudeau: ‘Ostali smo bez posla, doma, obitelji... Želi nas smlaviti‘

‘Jedan mi je kamiondžija rekao da je zadnji put plakao prije 17 godina kada mu se rodio sin. Ovog tjedna plakao je triput‘

Prosvjed u Kanadi

 Ed Jones/AFP

Dan nakon što je kanadski premijer najavio dramatičnu eskalaciju borbe protiv blokada koje već neko vrijeme traju širem zemlje, prosvjednici su se naručivali kod frizera ili išli na masaže, popuno ignorirajući vladine najave mogućnosti policijske akcije.

Stotine kamiona od kraja siječnja parkirano je pred kanadskim parlamentom, no planiranje prosvjeda odvija se na drugom mjestu, pet kilometara od centra grada, na parkiralištu na Coventry Road. Tamo im, kako piše britanski The Guardian, nije nimalo loše. U kampu se nude topli obroci, mjesto za prespavati, topla odjeća, a na raspolaganju su im i roštilj te čak i dvije saune.

Umirovljeni vozač kamiona Jeff, koji je u Ottawu stigao prije 17 dana, kaže kako se proteklih dana, uslijed najava policijske akcije, pojačao osjećaj zajedništva i svrhovitosti među prosvjednicima.

Naročito nakon što je u ponedjeljak premijer Justin Trudeau najavio da bi mogao aktivirati krizne propise prema kojima bi vlada imala šire ovlasti i mogla okončati prosvjede koji već tri tjedna blokiraju Ottawu.

Most prema SAD-u 'oslobođen'

Prosvjednici su blokirali i Ambassador Bridge, najprometniji granički prijelaz između Kanade i SAD-a. Ta je blokada trajala čak šest dana, no policija ju je uspjela razriješiti, a tri druga granična prijelaza deblokirana su u utorak. No, istog je dana s dužnosti odstupio šef policije u Ottawi Peter Sloly.

Istovremeno se prosvjednici zabavljaju te su održali čak i večernje okupljanje na kojem je svatko mogao podijeliti svoju priču, javlja Guardian.

- Svatko ovdje ima svoju tragediju. Mnogi su patili proteklih godina. Izgubili su posao, domove, čak i obitelji. Zato smo ovdje - kazao je Jeff. Jedna od mjera za krizna stanja koju Kanada razmatra jest i da se prosvjednicima oduzme vozačka dozvola ako se ne pristanu udaljiti s mjesta blokada.

image

Prizor iz kampa

Dave Chan/AFP

- Znali smo da nas Trudeau želi smlaviti, predvidjeli smo to. Stojimo ovdje za obranu Kanade, mi smo oni kojima je stalo do spasa naše zemlje - kaže Angel Godsoe, vlasnica male tvrtke u Ontariju. Ona svakog jutra pomaže u prosvjedničkom kampu, brine se o sigurnosti i dopremi goriva za kamione pred parlamentom.

Na njenom stolu nepregledna je hrpa papira, a ona se šali kako je to ništa u usporedbi sa stolom kojeg ima doma, jer račune nije posložila već dvije godine. Nikada u kampu nema mira jer svako malo netko dođe, makar pozdraviti, ali najčešće s nekom potrebom.

- Perete li rublje - pita jedan kamiondžija. Nakon kraćeg dogovora medicinska sestra Rosalind kaže da će rublje oprati u svojoj kući.

Ova stanovnica Ottawe, piše britanski list, dobila je otkaz nakon što je odbila cjepivo.

'Zašto su mjere i dalje na snazi?'

Neki od prosvjednika frustrirani su što je cijepljeno oko 88 posto starijih od pet godina, no provincijske i federalne mjere i dalje su ostale na snazi. Drugi su pak širili teorije globalne zavjere.

Pa iako kažu da ih najava vladinih akcija ne iznenađuje, mnogi su poduzeli preventivne mjere. Kršćanska blogerica Glory koja sudjeluje na prosvjedima rekla je da je sa svog računa podigla sav novac i predala ga suprugu. Godsoe objašnjava kako su tijekom pandemijske krize mnogi ostali bez primanja te ne mogu otplaćivati stambene kredite, zbog čega doslovce završavaju na cesti.

- Jedan mi je kamiondžija rekao da je zadnji put plakao prije 17 godina kada mu se rodio sin. Ovog tjedna plakao je triput - kaže Godsoe.

Ontarijske vlasti najavile su mogućnost ublažavanja mjera od 1. ožujka, uključujući ukidanje covid potvrda u nekim slučajevima, no prosvjednici u to ne vjeruju.

- Njima se ne može vjerovati. Dok ne vidimo da se to stvarno dogodilo, nećemo povjerovati - kaže jedan od stanovnika prosvjedničkog kampa.

- Nešto se mora promijeniti. Vlast nas pokušava podijeliti. Ne znam što će se dogoditi, ali ovdje se već događa nešto vrlo posebno - kaže prosvjednica koja nikad nije očekivala da će prosvjed narasti do ovih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:55