BIZARNA SNIMKA

Kamere uhvatile nevjerojatan trenutak, Rusi okružili nuklearne inspektore: ‘Zarotirao se za 180!‘

Snimka prikazuje ruskog dužnosnika koji pokušava uvjeriti nuklearne inspektore da se raketa okrenula za 180 stupnjeva prije pada

Renat Karchaa

 /Screenshot/twitter

Ruski izaslanik pokušao je uvjeriti nuklearne inspektore agencije Ujedinjenih naroda da se projektil koji je pao u blizini najveće ukrajinske i europske nuklearne elektrane Zaporižje zarotirao za 180 stupnjeva prije slijetanja te stoga nije mogao doći od ruskih snaga, kažu izvješća.

Video snimka prikazuje čovjeka koji razgovara s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearki Zaporižje s ostacima granate na tlu.

Prema prijevodu The Telegrapha, kako prenosi Business Insider, dok je pokazivao prema projektilu, izaslanik je rekao: "Došao je odavde, a ovo je smjer Nikopolja. Napravio je polukružni zaokret. U principu, sletio je i okrenuo se". Nikopolj je, inače, grad u južnoj Ukrajini.

Na video snimci se vidi kako gestikulira prema projektilu i okreće ruke kako bi demonstrirao rotaciju za 180 stupnjeva.

Snimku je objavio slobodni novinar Mac William Bishop. Bishop i The Telegraph identificirali su čovjeka koji govori na snimci kao Renata Karchaa, ruskog nuklearnog stručnjaka. Telegraph je izvijestio da je Renat Karchaa savjetnik Rosatoma, ruske državne nuklearne tvrtke. Business Insider nije mogao neovisno provjeriti njegov identitet.

Ruska državna novinska agencija Tass također je izvijestila da je Karchaa pratio izaslanstvo IAEA-e u posjetu Zaporižju.

Ukrajinski ministar energetike Herman Gluščenko naveo je na Facebooku u petak da se Karchaa ponašao kao turistički vodič i pružao dezinformacije inspektorima IAEA-e, ali nije precizirao što je Karchaa rekao. Također je najavio sankcije protiv Karchaa.

Telegraph je opisao razgovor o projektilu kao "pokušaj da ih se uvjeri da nije ispaljen s teritorija pod kontrolom Rusije".

IAEA nije još odgovorila na zahtjev Business Insidera za komentar.

Šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi izjavio je ranije da su on i njegovi kolege bili u posjetu Zaporižju kako bi "spriječili nuklearnu nesreću" nakon opetovanog granatiranja u blizini elektrane. Rusija je zauzela elektranu još u ožujku i od tada je pod kontrolom ruskih snaga.

Posjet nuklearki prošlog tjedna kasnio je nekoliko sati zbog granatiranja u blizini postrojenja. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje.

Zapadne obavještajne službe optužile su Rusiju da koristi zaštićeni status nuklearnog postrojenja kao štit jer ukrajinske snage zbog prirode postrojenje nevoljko napadaju.

Grossi je u četvrtak rekao kako je inspekcija pokazala da je "očito da je elektrana i njezin fizički integritet više puta narušen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13