MIROVNI SUMMIT

Kamala Harris će se obratiti ukrajinskom summitu u Švicarskoj i sastati se sa Zelenskim

Naglasit će da ishod rata u Ukrajini utječe na cijeli svijet te da se mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

Kamala Harris

 Elijah Nouvelage/Afp

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris prisustvovat će ovog vikenda međunarodnom mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj, gdje će zamijeniti predsjednika Joe Bidena i obratiti se svjetskim čelnicima te se sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Harris će u Švicarskoj naglasiti da ishod rata u Ukrajini utječe na cijeli svijet, rekao je američki dužnosnik, dodajući da će se potpredsjednica SAD-a založiti i da najveći broj zemalja podupre mišljenje Rusija krši temeljna načela Povelje UN-a i da se mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Na tom skupu u švicarskom gradu Luzernu Harris će provesti manje od 24 sata, tijekom kojih će se sastati sa Zelenskim i obratiti se plenarnoj sjednici summita.

Predsjednik Biden ne ide u Švicarsku jer se završava sudjelovanje na summitu Grupe sedam-G7 u Italiji i vraća se u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao prikupljanju sredstava za svoju reizbornu kampanju u Los Angelesu.

Biden se sastao sa Zelenskim na summitu G7, gdje su potpisali sigurnosni sporazum između SAD-a i Ukrajine, i u Francuskoj za događaje vezane uz 80. godišnjicu invazije na Dan D.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljat će Sjedinjene Države na summitu u nedjelju i pomoći u uspostavljanju radnih skupina za povratak ukrajinske djece iz Rusije i za energetsku sigurnost.

Rusija nije pozvana na događaj i odbacila ga je kao uzaludan, dok je Kina, ključni ruski saveznik, kazala da neće prisustvovati konferenciji jer ne ispunjava zahtjeve Pekinga, uključujući sudjelovanje Rusije.

Visoki američki dužnosnik rekao je da odsutnost Rusije neće utjecati na summit, ali je izrazio žaljenje zbog odluke Pekinga.

"Voljeli bismo da se Kinezi sami pojave", rekao je dužnosnik. "Oni tvrde da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet i ta načela, a dopuštaju zemlji koju previše podržavaju, Rusiji, da krši ta načela".

Na summitu planiraju sudjelovati 92 zemlje i osam organizacija.

"Na ukrajinskim čelnicima je da odluče kako i pod kojim uvjetima ovaj rat može završiti. Naš posao, ono što pokušavamo učiniti, jet da ih stavimo u bolju poziciju na bojnom polju za bilo kakve eventualne pregovore", rekao je dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 07:03