NOVA PRAVILA

Kalifornija uvodi obvezno cijepljenje za sve učenike, odluku podržavaju sindikati i roditelji

Čim na snagu stupi odveza cijepljenja za učenike, obvezno će se cijepiti i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove
Cijepljenje djece u američkoj školi/Ilustracija
 Robyn Beck/AFP

Svi učenici u Kaliforniji koji žele pohađati nastavu bilo u javnim ili privatnim školama, morat će se cijepiti, objavio je u petak guverner te države.

Ta se odluka odnosi na šest milijuna učenika u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi zemlje.

Obveza cijepljenja će stupiti na snagu tek sljedeće godine, prema dobnim skupinama za koje će američka agencija za lijekove, FDA, u potpunosti odobriti cjepivo.

Ono je odobreno za starije od 16 godina, ali za sada za one između 12 i 15 godina samo u hitnom postupku u vezi pandemije. Za djecu mlađu od 12 još nije odobreno.

"Pokrenut ćemo provedbu sljedećeg semestra, ili 1. siječnja ili 1. srpnja", precizirao je guverner Gavin Newsom u toj objavi iz jedne škole u San Franciscu.

"Naše škole već zahtijevaju da učenici budu cijepljeni protiv ospica i zaušnjaka jer cjepiva djeluju", napisao je na Twitteru i dodao da će "cjepivo protiv covida biti dodano na taj popis".

Bez cijepljenja neće biti moguće fizički doći na nastavu.

Necijepljeni učenici će moći pratiti nastavu putem interneta, upisati se na posebne programe ili se školovati kod kuće.

Čim na snagu stupi odveza cijepljenja za učenike, obvezno će se cijepiti i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove, predviđa ta Kalifornijska uredba.

Školski okrug Los Angelesa, drugi najveći u Sjedinjenim Državama, početkom rujna je već najavio sličnu mjeru i dao je rok do kraja godine za 220.000 učenika da budu u potpunosti cijepljeni.

Tu obvezu podržavaju sindikati nastavnika i brojni roditelji, ali ona nailazi na ogorčeno protivljenje manjine koja osporava valjanost cijepljenja, unatoč znanstvenim dokazima njegove učinkovitosti protiv teških oblika covida-19.

Od početka pandemije koronavirusom su se zarazila 43 milijuna Amerikanaca i blizu 700.000 je umrlo, najviše na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32