NOVO ‘NORMALNO‘

Kako zapravo izgleda život pod talibanima: Reportaža iz grada u kojem su godinama bili hrvatski vojnici

Gotovog je novca vrlo malo, a zemlja je suočena s golemom gospodarskom krizom. Ipak, neki kažu da je sada sigurnije
Mazar-i-Sharif
 Stringer/AFP

- Na afganistanskoj granici s Uzbekistanom teretni vlak prelazi most i ulazi u novoosnovani 'Islamski emirat', piše za BBC Secunder Kermani. Talibanska bijelo-crna zastava vijori se uz uzbekistansku. Neki trgovci obradovali su se povratku talibana. Vozač kamiona koji čeka utovar kaže kako je u prošlosti bilo sasvim normalno davati mito korumpiranim policajcima kad god bi se moralo proći kroz njihovu kontrolu.

- Sada više nije tako. Mogu voziti skroz do Kabula bez da moram išta platiti, kaže vozač.

Od talibanskog zauzimanja Afganistana prošlo je mjesec dana. Sada je gotovog novca vrlo malo, a zemlja je suočena s golemom gospodarskom krizom.

Jedan izvor iz poslovnog svijeta kaže kako je trgovina značajno opala jer afganistanski uvoznici naprosto nisu u mogućnosti platiti novu robu. Talibanski šef carine u pograničnom gradu Hairatanu, Maulvi Saeed, kaže kako talibani smanjuju iznose carina kako bi ipak ohrabrili bogate trgovce da se vrate u zemlju.

- To će stvoriti mnogo radnih mjesta za ljude, a biznismeni će za to biti nagrađeni u idućem životu, kaže.

Četvrti najveći grad u zemlji, Mazar-i-Sharif, udaljen je od granice oko sat vremena vožnje (riječ je o gradu u kojem je do prošle godine bio stacioniran i kontingent hrvatskih vojnika koji su u Afganistanu bili dio NATO-ve misije Resolute Support). Na površini izgleda kao da se život vratio u normalu, iako su mnogi u financijskim problemima.

Što se promijenilo

Krećem prema prekrasno popločanoj Plavoj džamiji, kulturnom središtu grada, piše BBC-jev novinar. Posljednji sam put ovdje bio u kolovozu, tek nešto prije talibanskog preuzimanja. Tada je sve vrvjelo mladim momcima i djevojkama koji su pozirali za selfije.

Sada su talibani posjetitelje odvojili prema spolu: žene mogu doći ujutro, a muškarci ostatak dana. Kad smo mi došli, piše Kermani, mnogo je žena šetalo uokolo, no ipak puno manje nego prije. - Sve je u redu, ali možda ljudima treba malo više vremena da se naviknu na novu upravu, kaže jedna žena.

Kermani se sastao s Hajijem Hekmatom, utjecajnim lokalnim vođom talibana i rekao mu: - Možda ste donijeli sigurnost, ali vaši kritičari kažu da ubijate ovdašnju kulturu.

- Ne, odlučno odgovara. - Utjecaji Zapada prisutni su zadnjih 20 godina. Kontrola nad Afganistanom je 40 godina prelazila od jedne strane na drugu, izgubili smo vlastitu tradiciju i vrijednosti. Sada vraćamo svoju kulturu u život.

Prema njegovom shvaćanju islama, miješanje muškaraca i žena je zabranjeno.

Čini se da je Haji Hekmat iskreno uvjeren da talibani imaju podršku naroda. Međutim, kad je Haji nije mogao čuti, jedna posjetiteljica šapnula je kolegi: - Ovo nisu dobri ljudi.

Grad - selo

Iako bi talibansko tumačenje islama moglo biti manje u sukobu s vrijednostima onih u ruralnijim, konzervativnijim selima - u većim afganistanskim gradovima mnogi su i dalje jako sumnjičavi prema toj skupini. Haji Hekmat ovo pripisuje godinama 'propagande', ali povijest samoubilačkih bombaških napada i ciljanih atentata u urbanim područjima očito je također za to odgovorna.

Dok reporter BBC-ja napušta Plavu džamiju, uočava i veliku i uzbuđenu gomilu pored glavne ceste i gura se prema središtu grupe. Ondje leže četiri mrtva tijela s ranama od metaka. Jedan na sebi ima malu rukom ispisanu poruku koja otkriva da su muškarci otmičari i upozorava druge kriminalce da će njihova kazna biti ista.

Unatoč smradu tijela pod vrućim suncem, ljudi snimaju fotografije i pokušavaju se progurati naprijed zbog boljeg pogleda. Nasilni zločini dugo su bili veliki problem u velikim afganistanskim gradovima, pa čak i kritičari talibanima pripisuju poboljšanje sigurnosti. Jedan promatrač kaže: - Ako su otmičari, to je dobro. To će drugima biti lekcija.

'Naježim se od straha'

No, mnogi drugi u gradu se ne osjećaju sigurno. Studentica prava Farzana kaže: - Svaki put kad izađem iz kuće i vidim talibane, naježim se od straha.

Privatna sveučilišta poput njezinog, otvorena su, ali ona koja vodi vlada zasad ostaju zatvorena. Prema novom talibanskom pravilu, studenti i studentice koji studiraju u istoj učionici moraju biti odvojeni zavjesom.

Za Farzanu to ipak nije prioritet. Zabrinuta je da talibani možda neće dopustiti ženama da rade - nešto što je ta grupa porekla. Za sada se, međutim, ženama u Afganistanu govori se da ostanu kod kuće zbog vlastite sigurnosti, osim ako su učiteljice ili medicinarke.

- Trenutno se osjećam beznadno, kaže Farzana, ali dajem sve od sebe da ostanem optimistična u pogledu budućnosti.

Zadnji put kada su talibani bili na vlasti uveli su daleko restriktivnije mjere nego što je zabrana ženama da napuštaju kuću bez muškog pratioca. Veliki afganistanski gradovi danas strahuju da bi na kraju slični zakoni ponovno mogli biti uvedeni.

Iako talibani imaju čvrstu kontrolu nad zemljom, oni tek trebaju osvojiti srca i umove mnogih stanovnika. Haji Hekmat priznaje: - Bilo je teško vojno zauzeti državu, no provesti vladavinu zakona i zaštititi zemlju - još je teže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:45