NEIZVJESTAN PUT

Kako uopće doći do Moskve sada kad se Europa zatvorila za ruske avioprijevoznike? ‘Mislio sam ići preko Maroka...‘

‘Dok smo bili u zraku, Europska unija je objavila da će zatvoriti svoj zračni prostor za sve letove iz Rusije‘

Prizemljeni avioni; ilustracija

 Christof Stache/AFP

Zatvaranje europskog neba za ruske avione stvorilo je vrlo stvarne probleme za putnike koji pokušavaju letjeti u ili iz Rusije dok se nastavlja agresija na Ukrajinu.

To je dovelo do velikih poteškoća za posljednje avione na ulazu ili izlazu iz zemlje. Za neke putnike, to je bila i utrka s vremenom kako su aviokompanije jedna za drugom otkazivale letove u skladu s ograničenjima i logističkim problemima izazvanim novonametnutim sankcijama.

U pokušaju da u nedjelju iz Londona dođe do ureda u Moskvi, CNN-ov reporter Peter Wilkinson opisao je koji su se sve izazovi našli pred putnicima koji su se pokušali provući preko granice prije nego se ona zatvori.

- Trebao sam ranije danas letjeti Lufthansom s aerodroma Heathrow preko Frankfurta za Moskvu. Sve je izgledalo OK, iako su Velika Britanija i Rusija već prekinule neke zračne veze, kaže Wilkinson.

- U narednim satima uslijedilo je zatvaranje zračnog prostora, ali Lufthansin let je bio oglašen sve do 23 sata - samo osam sati prije check-ina - kada sam otkrio da je moj let otkazan jer je Lufthansa ukinula sve svoje letove za Rusiju, kaže.

Sljedećih nekoliko sati trajala je bjesomučna potraga za alternativnim letom koji neće biti prizemljen.

Jedan od mogućih letova mogao je biti onaj preko Casablance na Air Marocu, no i taj je brzo odbačen kao opcija. Rizik da zapnete u Maroku ako se drugi dio puta prekine iz sličnih razloga, bio je prevelik. To bi također trajalo predugo.

- Umjesto toga, letenje grčkim Aegean Airwaysom preko Atene činilo se kao najbolje rješenje, iako je taj avion trebao u Moskvu stići u ponedjeljak u 4 ujutro što je jako nezgodno s obzirom da me idući dan čekao užurban radni raspored. Dok sam se u nedjelju vozio na Heathrow, a sve više zračnih prijevoznika otkazivalo letove za Moskvu, počeo sam se osjećati pesimistično u pogledu svojih šansi da stignem do Moskve, kaže Wilkinson.

Okretanja usred leta

- Bilo je sasvim moguće da će tijekom prvog dijela mog leta Grčka i druge europske zemlje Rusiji nametnuti sankcije zbog čega će opet biti otkazani letovi za Rusiju. Ako bi se to dogodilo, zapeo bih u Ateni i bio prisiljen tražiti načine da se vratim kući.

U subotu je Air Franceova podružnica KLM bila prisiljena okrenuti avione na dva leta za Moskvu i St. Petersburg zbog straha da bi europske sankcije mogle značiti i da aviokompanije više ne smiju u Rusiju slati rezervne dijelove za avione. To bi značilo da bi ti avioni u slučaju kvara morali ostati gdje jesu.

Nije bilo druge opcije nego da riskiram i pokušam doći do Moskve bez alternativne opcije. Prvi dio mog putovanja bio je očekivano dosadan. Kad se moj avion u nedjelju navečer spustio u Atenu, potražio sam vijesti o tome je li zbog sankcija prizemljeno još letova. No nisam našao ništa.

Ukrcao sam se na drugi avion nakog kratkog posjeta grčkoj prijestolnici, pri čemu je svaki korak koji se mora obaviti prije polijetanja bio obilježen strahom da će let biti otkazan, a avion prisiljen da se okrene. Vrata se zatvaraju. Avion kreće i uzlijeće. Sada se sigurno više ništa ne može dogoditi.

Doista i nije, iako je dok smo bili u zraku, EU objavila da će zatvoriti svoj zračni prostor za sve letove iz Rusije.

Moj avion je u moskovski zračni prostor ušao s juga, obilazeći Ukrajinu koja je trenutno zatvorena za avione zbog invazije, i sretno se spustio. No sada se, u svjetlu novih okolnosti, postavlja pitanje kada ću se i kako uopće moći vratiti kući?, pita se Wilkinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:38