OBJAVILI VIDEO

Kako su Rusi nasamarili britanskog ministra obrane: ‘Što mislim o ukrajinskim nuklearnim ambicijama? Pitat ću Borisa‘

Glumac se Wallaceu predstavio kao ukrajinski premijer Šmihal te su razgovarali o mogućem ukrajinskom nuklearnom programu

Ben Wallace

 Youtube

Rusija je objavila video u kojem britanski ministar obrane Ben Wallace razgovara s muškarcem koji glumi ukrajinskog premijera Denisa Šmihala i s njim razgovara o ukrajinskim nuklearnim ambicijama.

Video je objavljen na YouTubeu samo nekoliko sati nakon što je Velika Britanija optužila Rusiju za pokušaj prevare i lažnih razgovora između Wallacea, ali i ministrice unutarnjih poslova Priti Patel, s prevarantima koji su se pretvarali da su ukrajinski političari. Iz ureda Borisa Johnsona, britanskog premijera, upozorili su da će Rusi objaviti montirane verzije tih telefonskih razgovora kako bi proširili dezinformacije o "ilegalnoj podršci ratu u Ukrajini", piše Daily Telegraph.

U videu koji je označen kao "prvi dio" Wallace se nalazi u automobilu i razgovara s muškarcem koji se predstavlja kao Šmihal. Wallace se u tom trenutku nalazi u Poljskoj te odgovara na pitanje bi li Velika Britanija poduprla ukrajinski nuklearni program kako bi se obranili od Rusije. Britanski ministar obrane tada tvrdi kako se to "ne bi svidjelo Rusiji", te da bi se tako važna pitanja trebala raspraviti s premijerom.

Po objavi snimke Wallace je uzvratio objavom na Twitteru, gdje je objavio fotografije dvaju ruskih obavještajačaca, Anatolija Čepige i Aleksandra Miškina, koji su u Britaniji pokušali otrovati bivšeg pripadnika ruske tajne službe KGB Sergeja Skripalja.

Video "šaljivog" sadržaja objavljen je na profilu Vladimira Krasnova, ruskog telefonskog "prankstera" koji je sa svojim suradnikom Aleksejem Stoljarovim prevario čak i britanskog princa Harryja, vojvodu od Sussexa, kada su se 2020. našalili s njime lažno se predstavivši kao tinejdžerska aktivistička zvijezda Greta Thurnberg.

Wallace tvrdi da je video montiran tako da se uopće ne čuje njegovo neodobravanje mogućeg ukrajinskog nuklearnog programa, te da se radi o čistoj dezinformaciji i "smeću".

Rekao je kako autori snimke nisu objavili dio u kojem kritizira Putina zbog invazije kao i ilegalne aneksije Krima, te dio u kojem se zauzima za slobodu medija. Smatra kako je riječ o prljavim trikovima Kremlja.

Ured britanskog premijera ranije je kazao kako je na udaru "prljavih trikova" bila i ministrica kulture Nadine Dorries, no da je taj pokušaj bio neuspješan.

- Ruska vlada stoji iza lažnih poziva prema britanskim dužnosnicima - izjavio je Johnsonov glasnogovornik.

Dodao je da je to klasična ruska praksa kako bi se pozornost javnosti maknula s ilegalnih vojnih aktivnosti u Ukrajini te kršenja ljudskih prava tamošnjih stanovnika.

Wallace je ranije rekao kako vjeruje da Rusija stoji iza ovog incidenta, no ovo je prvi puta da je britanska vlada službeno optužila Kremlj za ovakve podvale. Smatraju kako se radi o pokušaju Putinovog režima da makne fokus s vojnih operacija u Ukrajini.

- Vidimo vezu ovakvih podvala s lažima koje dolaze iz Kremlja, a koje odražavaju Putinov očaj dok pokušava sakriti razmjere svojih neuspjeha u Ukrajini - rekli su iz Downing Streeta, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:35