ZAOKRET OKO KALINJINGRADA

Kako su Nijemci popustili Putinu i priuštili mu ogromnu diplomatsku pobjedu: ‘Ovo je težak poraz cijele EU‘

Europska komisija priprema dokument u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode

Teretni vlakovi na željezničkom kolodvoru u Kalinjingradu

 Mikhail Golenkov/Sputnik Via Afp

Ruska eksklava Kalinjingrad uskoro bi, čini se, mogla biti izuzeta od dijela sankcija koje je EU nametnula na izvoz određene robe, poput aluminija, čelika, ugljena i drugog.

Kako saznaje Spiegel, Europska komisija priprema dokument s pojašnjenjima primjene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode, ali u ograničenim količinama, onima koje su usporedive s isporukama iz vremena prije agresije na Ukrajinu.

Kad je EU nametnula sankcije, a Litva počela zaustavljati isporuke Kalinjingradu od 17. lipnja, to je izazvalo snažne tenzije između Rusije i Bruxellesa, ali i podjele unutar same Europske unije oko toga koji je pravi način pristupa Moskvi.

Litva je, naime, primjenom sankcija onemogućila isporuke željeznicom i cestama (no zračne i morske rute su ostale izvan dosega sankcija). U očima Rusije, i to je bila blokada Kalinjingrada, a na državnoj televiziji su se mogli zbog toga čuti pozivi da se situacija razriješi vojnom invazijom.

image

Kalinjingrad / Ilustracija

Patrick Hertzog/AFP

Kako piše Spiegel, način na koji je Komisija sročila pojašnjenja umnogome je u skladu s pozicijama njemačke vlade koja je kritizirala način na koji Litva primjenjuje sankcije na Kalinjingrad. Njemački kancelar Olaf Scholz je svakako htio da se izbjegnu "nepotrebne provokacije Rusije" te je ponavljao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da NATO ne postane strana u ratu između Rusije i Ukrajine.

"Nije Litva promijenila svoje stajalište", kažu za Spiegel izvori bliski litavskoj vladi i pritom ne skrivaju nezadovoljstvo potezima Berlina.

"Nijemci još od 18. lipnja vrše pritisak na Komisiju ne bi li osigurali da se sankcije ne primjenjuju na Kalinjingrad", kaže jedan litavski predstavnik upoznat s pregovorima.

Inače, dodaje njemački tjednik, u Litvi su stacionirani njemački vojnici i mogli bi biti uključeni u mogući sukob.

Kako je Scholz tumačio na nedavnom NATO summitu, pravila za tranzit robe moraju biti uspostavljena u svjetlu činjenice da se tu radi o isporukama između dva dijela Rusije, a ne izvozu u EU (iako u formalnom smislu Rusija mora robu najprije uvesti u EU, tj. Litvu, pa se onda ona izvozi opet u Rusiju).

Iako je Komisija najprije rekla da Litva postupa u skladu s režimom sankcija, nakon vruće rasprave sada očito priprema drukčiju interpretaciju primjene sankcija. U Vilniusu to smatraju porazom i, štoviše, politolog Dovilė Jakniūnaitė ocjenjuje da je Rusija uspjela zastrašiti Europsku komisiju. "Ne radi se tu više o nekoliko željezničkih vagona. Čini se sada da se Rusiji prijetnje isplate", rekao je, dodajući kako misli da će Moskva i ubuduće iskoristiti svaku priliku da podijeli Europljane.

Litavske željeznice su pak zbog sukoba s Moskvom procijenile da su do sada izgubile 150 milijuna eura, a oko 2000 od 9000 zaposlenika će biti otpušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:42