PRITISAK RASTE

Kako su mjere unijele razdor među građane: ‘Gotovo da postoji govor mržnje protiv necijepljenih‘

Države, u pokušaju da rasterete zdravstvene sustave i ponukaju ljude da se cijepe u što većim brojevima, nameću restrikcije koje limitiraju izbore za necijepljene

Prosvjed u Beču

 Joe Klamar/AFP

Mnogi su se u Europi nadali veselom Božiću. No, aktualna covid kriza koju europski kontinent proživljava unatoč uzastopnim 'lockdownovima' i mjerama sve više uvodi razdor i među same građane - cijepljene protiv necijepljenih, prenosi AP News.

Pritisak samo raste iz dana u dan. Države, u pokušaju da rasterete zdravstvene sustave i ponukaju ljude da se cijepe u što većim brojevima, nameću restrikcije koje limitiraju izbore za necijepljene. Austrija je otišla korak dalje - cijepljenje će biti obavezno od 1. veljače.

"Dugo, možda predugo, ja i drugi smo mislili da može biti moguće uvjeriti ljude u Austriji da se dobrovoljno cijepe", kazao je kancelar Alexander Schallenberg.

Potez na koji su se odlučili okarakterizirao je kao "jedini način na koji se jednom zavijek može prekinuti s pakosnim krugom valova zaraze i rasprava o lockdownu".

Austrija doduše zasad stoji usamljena u takvoj odluci, no sve više država na neki način steže obruč. Primjerice, Slovačka će od ponedjeljka zabraniti ljudima koji nisu cijepljeni odlazak u nenužne trgovine i šoping centre. Isto tako, neće moći prisustvovati ni javnim okupljanjima i trebat će se dva puta tjedno testirati ako će htjeti na posao.

image

Red za cijepljenje u Salzburgu

Barbara Gindl/AFP

"Sretan Božić ne znači Božić bez covida. Da bi se to dogodilo, Slovačka bi trebala imati sasvim drugačiju stopu procijepljenosti", kazao je premijer Eduard Heger.

Nove restrikcije idu i u Njemačkoj. Sa stopom procijepljenosti od 67,5 posto ta država trenutno razmišlja uvesti obavezno cijepljenje za mnoge radnike u zdravstvu.

Grčka isto vrši pritisak - necijepljenima brani ulaz u barove, restorane, kazališta, kina, muzeje i teretane, čak i ako imaju negativan test.

Clare Daly, irska europska zastupnica i članica Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode i pravosuđe, za AP News tvrdi kako je riječ o narušavanju individualnih sloboda. Austrijske mjere za necijepljene nazvala je pak "zastrašujućim scenarijem".

Također, navodi kako se i u Irskoj, gdje je cijepljeno 75,9 % populacije, osjeća napetost. "Gotovo da postoji govor mržnje protiv necijepljenih", kaže.

S druge strane, profesor Paul de Grauwe s London School of Economics, misli drugačije.

"Nijedna individualna sloboda nije apsolutna. Sloboda da ne budete cijepljeni treba biti ograničena kako bi jamčila sloboda drugih da uživaju dobro zdravlje", smatra on, dok Brigitte Schoenmakers, profesorica s belgijskog sveučilišta Leuven, ujedno i liječnica opće prakse, kaže kako taj princip sada uzrokuje svađe između prijatelja i obitelji.

Toj bitci između cijepljenih i necijepljenih sama svjedoči na svakodnevnoj bazi, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:49