KONZERVATIVNA VEĆINA

Kako su ‘instalirani‘ suci koji su poništili pravo na pobačaj: Sve je počelo manevrom prije Trumpova izbora

Vrhovni sud desetljećima je imao republikansku većinu, ali dosad mu je nedostajalo pet glasova potrebnih za poništavanje Roea

Sjede s lijeva na desno: Samuel Alito, Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer i Sonia Sotomayor; stoje s lijeva na desno: Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch i Amy Coney Barrett 

 Erin Schaff/POOL/AFP

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Trump u petak je ispunio svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Presuda je predstavljala pobjedu u dugom nastajanju dobro organiziranog i velikodušno financiranog konzervativnog pokreta koji će pogurati američke sudove udesno uz pomoć pravnih aktivista i spretnog političkog manevriranja najvišeg republikanca u Senatu, Mitcha McConnella.

Trump je tijekom svoje četiri godine kao predsjednik imenovao tri suca - Neila Gorsucha 2017., Bretta Kavanaugha 2018. i Amy Coney Barrett 2020. - kako bi sudu, koji je s četiri liberala i četiri konzervativca ideološki bio u "slijepoj ulici" u trenutku kad je preuzeo dužnost, ostavio solidnu konzervativnu većinu 6 prema 3 kad je otišao.

Sva trojica imenovanih bili su dio većine prilikom donošenja odluke o rušenju odluke iz slučaja "Roe protiv Wadea".

Trumpovo obećanje

Mjesec dana prije Trumpovih izbora u studenome 2016., republikanski poduzetnik koji je postao političar obećao je tijekom debate sa svojom demokratskom protivnicom Hillary Clinton da će imenovati suce koji će poništiti odluku Roea.

"Postavimo li još dva ili možda tri suca, to će se, po mom mišljenju, dogoditi automatski jer postavljam na sud suce koji podržavaju život", rekao je tad Trump.

Trumpov se prijedlog svidio konzervativnim kršćanskim glasačima koji su postali ključni tijekom njegova predsjedništva.

"Današnja odluka, koja je najveća pobjeda za život u jednoj generaciji, zajedno s drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućena je samo zato što sam sve ispunio kako sam obećao, uključujući nominiranje i potvrđivanje tri vrlo cijenjena i jaka konstitucionalista u Vrhovni sud SAD-a", rekao je Trump u priopćenju u petak. "Bila mi je velika čast to učiniti!", dodao je.

Kritičari su odluku Roe nastojali prikazati kao loše obrazložen liberalni pravosudni aktivizam. Potaknuti glasnom podrškom pokreta protiv pobačaja koji su predvodili konzervativni kršćani, težili su cilju imenovanja sudaca neprijateljski raspoloženih prema pravima na pobačaj.

Demokratski predsjednik Joe Biden u petak je priznao Trumpovu ključnu ulogu u rušenju Roea.

"Tri suca koje je imenovao jedan predsjednik, Donald Trump, bili su ključni za današnju odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji", rekao je Biden.

Vrhovni sud desetljećima je imao republikansku većinu, ali dosad mu je nedostajalo pet glasova potrebnih za poništavanje Roea. Najveće približavanje ovakvoj situaciji dogodilo se 1992. u slučaju pod nazivom Planirano roditeljstvo jugoistočne Pennsylvanije protiv Caseyja.

Trump i McConnell - među kojima su zahlađeni odnosi - bili su ključni u projektiranju propasti Roea. McConnell je, kao čelnik većine u Senatu, 2016. blokirao demokratskog predsjednika Baracka Obamu da imenuje suca na sudu u posljednjoj godini svog mandata nakon što je preminuo konzervativni sudac Antonin Scalia. Obamin kandidat dao bi sudu liberalnu većinu od 5-4.

McConnellov postupak značio je da je Trump mogao zamijeniti Scaliju kolegom konzervativcem Gorsuchom. McConnell je 2018. u Senat doveo Bretta Kavanaugha nakon spornog procesa potvrđivanja u kojemu je kandidat zanijekao seksualno nedolično ponašanje. McConnell je potom brzo krenuo s potvrdom Amy Coney Barrett u Senatu tjedan dana prije izbora 2020. na kojima je Trump poražen.

Daljnji napad na prava

Konzervativni sudac Samuel Alito je, obrazlažući presudu, istaknuo u petak kako je vrijeme da se "pitanje pobačaja vrati predstavnicima narodima".

Konzervativni sudac Clarence Thomas rekao je da bi Vrhovni sud u budućnosti trebao razmotriti presude u slučaju Griswold (pravo na kontracepciju), u slučaju Lawrence, kojim se zabranjuje kažnjavanje sodomije te u slučaju Obergeffel kojim su legalizirani homoseksualni brakovi u SAD-u.

Sudac Brett Kavanaugh, koji je glasao za rušenje presude Roe protiv Wadea, smatra da je ustav neutralan po pitanju pobačaja, pa i Vrhovni sud mora biti "strogo neutralan".

"Da budemo jasni, današnja odluka Suda ne zabranjuje pobačaj u cijelom SAD-u. Naprotiv, odluka Suda ispravno ostavlja pitanje pobačaja ljudima i njihovim izabranim predstavnicima u demokratskom procesu", izjavio je Kavanaugh.

U izdvojenom mišljenju liberalnih sudaca Stephena Breyera, Elene Kagan i Sonie Sotomayor ističe se da je rezultat odluke Vrhovnog suda "suzbijanje ženskih prava i njihovog statusa kao slobodnih i jednakih građana".

"Nitko ne bi trebao biti uvjeren da je ta većina gotova sa svojim poslom. Pravo koje su priznali Roe i Casey ne stoji samostalno. Naprotiv, Sud ga je desetljećima povezivao s drugim utvrđenim slobodama koje uključuju tjelesni integritet, obiteljske odnose i rađanje", dodaje se.

Istaknuli su i da je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea samo zato što se promijenio sastav suda.

"S tugom izražavamo neslaganje s presudom zbog ovog suda, ali više zbog milijuna Amerikanki koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu", navodi se u mišljenju spomenutih sudaca.

'Presuda protiv pobačaja ugrožava pravo na istospolni brak i druge slobode'

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se ukida ustavno pravo na pobačaj otvara put za ukidanje drugih prava vezanih za brak, seksualnost i kontracepciju, reklo je troje liberalnih sudaca u petak, dok konzervativni sudac Clarence Thomas poziva Sud da nastavi ići u ovom smjeru.

Presuda donesena u petak, čiji je autor konzervativni sudac Samuel Alito, poništila je presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je jamčila legalan pobačaj u cijeloj zemlji.

Troje liberalnih sudaca pismenim putem izrazili su svoje neslaganje i presudu nazvali "katastrofalnom" i zakonski manjkavom - jer bi se njome državi dozvolilo da natjera ženu da iznese trudnoću do kraja i u nekim slučajevima "rodi dijete svog silovatelja".

Napisali su i da su ovom presudom ugrožena druga prava koja je sud desetljećima priznavao po zakonskom načelu koje na temelju 14. amandmana Ustava Sudu daje pravo da štiti određena temeljna prava, a saveznim državama onemogućuje ukidanje takvih prava mimo Suda.

Ova presuda osigurala je tako brojne osobne slobode poput prava na kontracepciju koje je zajamčeno presudom iz 1965. godine, prava na međurasni brak iz 1967. godine, prava na istospolnu intimnost iz 2003. godine i prava na istospolni brak iz 2015. godine.

"Mi ne razumijemo kako itko može biti siguran da će današnja presuda biti zadnja takve vrste", napisali su liberalni suci.

Javnosti savjetuju da budu skeptični prema tvrdnji konzervativnih sudaca da presuda ne bi trebala ugroziti druga prava "koja se ne tiču pobačaja".

"To je isto kao da vam netko kaže da se Jengi toranj sigurno neće srušiti", napisali su sudci, referirajući se na igru izvlačenja drvenih kocki iz nesigurno složenog tornja.

Sudac Thomas zaista je pozvao sud da zauvijek odbaci te presude. Thomas kaže da bi u budućnosti "trebali preispitati sve presude vezane za ovaj slučaj", referirajući se na presude koje jamče pravo na kontracepciju, istospolnu intimnost i istospolne brakove.

Predsjednik Joe Biden Amerikancima je rekao da se pripreme na moguće daljnje ugroze prava od strane konzervativnih sudaca.

"Upozoravao sam na to da ova odluka ugrožava šira prava na sigurnost svih građana", izjavio je Biden.

"Pravo na najbolju odluku za vlastito zdravlje. Pravo na korištenje kontracepcije, pravo na privatnost bračnog para u vlastitoj spavaćoj sobi", dodao je.

Sudac Alito inzistira na razlikovanju prava na pobačaj od drugih prava jer se njime, za razliku od drugih, ugrožava ono što se u presudi Rue naziva "potencijalnim životom".

No liberalni suci tvrde da mnogi pravni stručnjaci dijele njihovo mišljenje da odluka konzervativne većine u Vrhovnom sudu ugrožava i druga prava temeljena na ovoj presudi.

Alito je napisao i da pravo na pobačaj po 14. amandmanu ne vrijedi jer takva prava moraju biti "duboko ukorijenjena" u povijest i tradiciju SAD-a te biti ključna za zaštitu temeljnih ustavnih sloboda. U većini saveznih država pobačaj je u 19. stoljeću bio kazneno djelo.

Liberalni suci kažu da su, vodeći se tim principom, ugrožene i druge slobode jer američki zakon dugo nije štitio ni slobodu na izbor partnera, korištenje kontracepcije i zaštitu od sterilizacije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:31