GOEBBELS JEDVA DOČEKAO

Kako su američki špijuni nehotice pomogli nacistima u kreiranju jednog od najvećih mitova iz Drugog svjetskog rata

Neoprezni špijun otkrio ne nacistima čega se saveznici najviše boje. Naravno, Goebbelsova mašinerije to je odmah iskoristila

Clint Eastwood i Richard Burton u filmu 'U orlovom gnijezdu' iz 1968. godine

 Mgm/Entertainment Pictures/Profimedia

Jedan je američki špijun nehotice pomogao nacistima da razviju jednu od najučinkovitijih dezinformacijskih kampanja u Drugom svjetskom ratu tako što je proširio glasine da se Hitler planira utvrditi negdje visoko u Alpama, piše Guardian. Otkrio je to povjesničar koji je imao pristup tajnim spisima američke vojske.

Mit da nacisti u proljeće 1945. u austrijsko-bavarskim alpama gomilaju naoružanje i trupe od 100.000 fanatičnih vojnika uopće nije bio utemeljen u činjenicama, no snažno je utjecao na maštu američkih i britanskih vojnih zapovjednika koji su se bojali da će to produžiti rat za još nekoliko godina.

Thomas Boghardt, njemački povjesničar iz američkog Centra za vojnu povijest u Washingtonu, kaže u novoj knjizi da mit o njemačkom utvrđivanju u Alpama nije bio ključni faktor prilikom donošenja odluke da Amerikanci umjesto prema Berlinu krenu na jug, no kaže da je stvaranju tog mita pomogao jedan američki špijun.

Nacističko vodstvo je 1944. prvi put doznalo da se saveznici boje eventualne posljednje bitke na vrhu planine, nakon što je SS-ova obavještajna služba presrela poruku poslanu iz američkog veleposlanstva u Bernu u Švicarskoj.

Kao što Boghardt kaže u knjizi 'Covert Legions: US Army Intelligence in Germany 1944-1949', poruku je najvjerojatnije poslao Allen Dulles, tadašnji šef stanice Ureda za strateške usluge (OSS) u Bernu, a koji je postao šef CIA-e i upravljao agencijom tijekom invazije na Kubu 1961. godine koja se pretvorila u fijasko.

Britanska obavještajna služba je otkrila da je posebna šifra koju je Dulles koristio u komunikaciji bila kompromitirana, no ovaj je ignorirao upozorenja kolega, što je jednog britanskog agenta odvelo u očaj.

- Možete li budali koja zna da je njegov kôd kompromitiran reći, ako je tu šifru koristio prilikom razgovora s bilo kime, da su Nijemci vjerojatno shvatili što ga brine i to onda iskoristili za širenje dezinformacija, kazao je agent svom šefu.

- Tako je lakovjeran, dodao je.

Kao što su se Britanci i bojali, Goebbelsovo ministarstvo propagande sljedećih je mjeseci preko dezinformacija u svojim medijima pažljivo gradilo mit o njemačkim obrambenim naporima u Austriji i Bavarskoj, nadajući se da bi zavarano američko vojno vodstvo moglo biti uvučeno u odvojene mirovne pregovore ili čak u savez protiv Sovjeta.

- Dulles je bio vrlo sposoban časnik, sjajan u radu s ljudima, no kad je riječ o obavještajnim podacima, bio je krajnje neoprezan, kazao je Boghardt.

Kao što je opisano u knjizi, saveznici su bili vrlo osjetljivi na dezinformacijske kampanje u završnim fazama rata, pa je čak u jednom trenutku i maršal Montgomery bio uhićen pod optužbom da je uljez u američkoj gardi nakon glasina da će Nijemci podvaliti njegova dvojnika.

Kad je rat završio, nacisti koji se utvrđuju u snijegom prekrivenim vrhovima Alpa, postali su čest motiv u avanturističkim ratnim filmovima, poput filma iz 1968. 'U orlovom gnijezdu' s Richardom Burtonom i Clintom Eastwoodom.

Međutim, iako su neki podaci saveznika o utvrđivanju Nijemaca u Alpama bili argument za proboj na jug Njemačke 1945. godine, Boghardt odbacuje tezu da je ta ideja bila ključna u završnoj fazi Drugog svjetskog rata i postavljanju temelja za početak hladnoratovskih tenzija sa Sovjetskim Savezom, kako je Winston Churchill kasnije tvrdio.

Američka odluka da ne podupre britanski plan o 'uskom proboju' u Berlin, vjerojatno je imala više veze s činjenicom da je Crvena armija tada već bila na nekih 30 km od njemačkog glavnog grada, dok su angloameričke snage još uvijek bile udaljene oko 400 km, a plan o podjeli grada već je bio dogovoren.

- Mišljenja sam da američko vojno vodstvo nije zapravo vjerovalo u mit o utvrdi u Alpama, ali su ga održali na životu kako bi uvjerili Britance u svoju nadmoćnu strategiju, kaže Boghardt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:52