HTJELI NAJBOLJE, ALI...

Kako se posjet Svetog Nikole u dom umirovljenika pretvorio u katastrofu: ‘Ovo je crni dan...‘

Fotografije posjeta domu pokazuju da se nisu svi pridržavali epidemioloških mjera. Nisu svi korisnici nosili maske
Ilustracija
 Philippe Franois/Alamy/Alamy/Profimedia

Belgija je prva zemlja na svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa, 15,47 na 10.000 stanovnika. U toj zemlji dosad je zaraženo više od 600.000 ljudi, a život je izgubilo njih 17.692.

Najnovija priča o superširitelju stiže iz belgijskog grada Mola u pokrajini Antwerp čije vlasti istražuju kako se zarazilo nekoliko desetaka korisnika doma za starije i nemoćne nakon posjeta Svetog Nikole.

Muškarac koji je prerušen u Svetog Nikolu sa svojim pomoćnicima posjetio dom razbolio se tri dana kasnije i dobio pozitivan nalaz na covid-19. Nakon toga su zdravstveni djelatnici doma započeli testiranje osoblja i korisnika doma. Rezultati su bili poražavajući, pozitivan test imao je čak 61 korisnik doma Hemelrijck i 14 članova osoblja. Najmanje jedan zaraženi prima kisik zbog komplikacija od covida.

Fotografije posjeta Svetog Nikole domu pokazuju da se nisu svi pridržavali epidemioloških mjera. Nisu svi korisnici nosili maske, a Sveti Nikola i njegovi pomoćnici stajali su preblizu korisnicima.

Ravnateljstvo doma je izvijestilo da su se poštivale epidemiološke mjere, ali fotografije članova obitelj korisnika pokazuju drugačije.

image
Dom za starije u Molu
Eric Lalmand/Zuma Press/Profimedia

Gradonačelnik Mola Wim Caeyers dom je okarakterizirao kao potpuno neodgovornu organizaciju. Poručio je da će cijela općina pomoći kako bi se cirkulacija virusa stavila pod kontrolu.

- Ovo je crni dan za dom, posjet Svetog Nikole organiziran je s najboljim namjerama, ali je pošlo po zlu, rekao je.

Jedan od vodećih virologa u Belgiji Marc Van Ranst izrazio je sumnju da je Sveti Nikola mogao zaraziti tako puno ljudi odjednom. Za širenje koronavirusa u domu smatra da je vjerojatno kriva slaba ventilacija, a posjet Svetog Nikole smatra glupom idejom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:34