OBAVJEŠTAJNI RAT

Kako se Mossad infiltrirao u sam vrh vlasti Irana: ‘Svi redom bi trebali biti zabrinuti za svoje živote!‘

Tijekom protekla dva desetljeća u Iranu je ubijen značajan broj znanstvenika, naročito onih povezanih s nuklearnim programom

Mohsen Fakhrizadeh i mjesto njegova ubojstva

 AFP

U studenom 2020. konvoj koji je prevozio jednog od najvažnijih iranskih nuklearnih znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha našao se pod teškom paljbom. Znanstvenik je ubijen, a utvrđeno je da ga je života lišilo automatsko oružje kojim se, putem sustava umjetne inteligencije, upravljalo na daljinu.

BBC piše kako je za takvo ubojstvo, precizan atentat na pokretnu metu i bez ikakvih drugih žrtava, potrebna velika obavještajna akcija na terenu. Istovremeno se sumnja da iza akcije stoji izraelska tajna služba Mossad.

Nakon ubojstva, iranski ministar obavještajnih službi Mahmoud Alavi ustvrdio je da je sigurnosne snage dva mjeseca prije ubojstva upozorio na postojanje planova o atentatu na znanstvenika, i to točno na lokaciji gdje se ubojstvo naposljetku i dogodilo. Alavi je rekao da je osoba iza atentata pripadnik vojnih snaga, a indirektno je implicirao da bi počinitelj mogao biti netko iz IRGC-a, Islamske revolucionarne garde.

Radi se o najelitnijoj iranskoj vojnoj jedinici. Da je tako, to bi značilo da je agent IRGC-a morao biti visokopozicioniran, do te mjere da je uklonio tragove Alavijevog upozorenja i imao informacije o točnom datumu, vremenu i lokaciji gdje će u kojem trenutku biti znanstvenik.

BBC ističe kako je i ubijeni Fakhrizadeh također bio pripadnik IRGC-a.

Njihovi izvori iz teheranskog zatvora, gdje se nalaze brojni osuđenici za špijunažu u korist stranih zemalja, kažu da se u zatvoru nalaze i neki visokorangirani dužnosnici IRGC-a. Iranske vlasti ne objavljuju njihova imena jer ne žele okaljati ugled Revolucionarne garde. Bivši obavještajni časnik novinarima je ispričao kako su i strane agenture prikupile informacije protiv velikog broja iranskih veleposlanika i zapovjednika IRGC-a. Dodao je da su među osjetljivim informacijama prikupljane čak i one o njihovim odnosima sa ženama, kako bi ih se moglo ucjenjivati da pristanu na suradnju sa stranim špijunima.

Podsjećaju na slučaj iz siječnja 2018., kada je usred noći više muškaraca provalilo u skladište nedaleko Teherana. Unutra su bila 32 sefa, no čini se kako su napadači znali točno u kojima se nalazi ono što su tražili. Tijekom sedam sati rastopili su brave na 27 sefova i uzeli nevjerojatnih pola tone supertajnih materijala o nuklearnom programu Teherana. Bila je to jedna od najgorih krađa povjerljivih informacija, no Iran se nije oglašavao. Samo tri mjeseca kasnije povjerljivi materijali pojavili su se dvije tisuće kilometara dalje, u izraelskom Tel Avivu. Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je informacije javnosti rekavši kako je riječ o nedvojbenim dokazima koje je prikupila tajna služba Mossad, a iranska strana ustvrdila je da je riječ o krivotvorenim dokumentima te da do ovog incidenta nikada nije došlo.

No, sredinom prošle godine, svog posljednjeg dana mandata, bivši iranski predsjednik Hassan Rouhani potvrdio je da je Izrael ukrao dokumente iranskog nuklearnog programa i dostavljeni su tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Pritom je istaknuo da se ne smije zaboraviti ime dr. Fakhrizadeha, koji je ubijen dvije godine kasnije.

Tijekom protekla dva desetljeća u Iranu je ubijen značajan broj znanstvenika, naročito onih povezanih s nuklearnim programom, a zabilježene su i brojne sabotaže nuklearnih i vojnih postrojenja. Iranske vlasti uglavnom su bile neuspješne u pronalaženju odgovornih, ali su 2013. uhitili više visokopozicioniranih dužnosnika IRGC-a zbog optužbi za povezanost sa Mossadom, koje nikad nisu dokazane. Jedan od optuženih bio je visoki časnik zadužen za kontraobavještajnu borbu protiv Izraela. Iran ga je u tišini osudio na smrt i smaknuo bez prisutnosti javnosti.

Prošle je godine bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinejad potvrdio da je Mossad infiltirao iranske obavještajne službe.

- Je li vam normalno da je visoki časnik zadužen za kontrolu izraelskih špijuna, na položaju nadziranja izraelskih planova protiv Irana, zapravo izraelski agent?! - rekao je ljutito.

Izrael vrlo rijetko komentira akcije svoje tajne službe.

- Ja sam protiv svakog publiciteta, Ako želite pucati, pucajte, ali nema razgovora. Mossadova reputacija je zasnovana na fantastičnim operacijama koje su izvedene tajno - rekao je bivši ministar obrane i umirovljeni izraelski general Amos Gilad.

Iranske vlasti zabrinute su da je Mossad došao do najviše rangiranih dužnosnika.

Bivši iranski ministar obavještajnih službi Ali Yunesi, jedan od najvažnijih savjetnika bivšeg predsjednika Rouhanija, u intervjuu za BBC je rekao kako je Mossadov utjecaj na Iran toliko snažan da bi svaki visoki dužnosnik u toj zemlji morao biti zabrinut za svoj život i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 03:04