EKSKLUZIV: MAŠA IZ PUSSY RIOTA

‘Kako sam pobjegla Putinovoj policiji? Presjekla sam elektroničku narukvicu i prerušila se!‘

S Mašom Aljohinom je novinar Jutarnjeg Đino Kolega razgovarao nakon što je pobjegla iz Rusije

Marija 'Maša' Aljohina

 Joel Saget/Afp/Profimedia

Marija 'Maša' Aljohina iz Rusije je pobjegla tako što je prvo presjekla elektroničku narukvicu kojom su ruske vlasti nadzirale njeno kretanje. Presjekla ju je, kaže, u znak protesta prema krvavoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Stan u kojem je živjela bio je u okruženju ruske policije, ruske vlasti oduzele su joj putovnicu, a ona, iz nekog privatnog inata, nije htjela Majčicu Rusiju napustiti ilegalnim putem. Onda se nekoliko dana skrivala po bjeloruskim selima, pa je prešla u Litvu, da bi joj Island konačno pružio privremeno utočište.

Aljohina je danas veteranka art kolektiva Pussy Riot, veteranka ruskih zatvora, ruske represije, žena koja je u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi odjevena u kričavu balaklavu molila Djevicu Mariju da odnese Putina. Gdje? Vjerojatno u pizdu materinu. Zbog tog su performansa ona i Nadežda Tolokonjikova odležale dvije godine u udobnim barakama ruskih zatvorskih kolonija za koje danas kaže: 'To su gulazi, gulazi sa začinom Ruske Federacije'.

Aljohina s Pussy Riot 30. svibnja stiže u Zagreb, točno na Dan državnosti gdje će u sklopu programa 'Ljeto u MSU-u', održati koncert na platou Muzeja suvremene. Ovaj je razgovor vođen kasno navečer, pozivom preko Telegrama, nakon što smo nekoliko dana pokušavali stupiti u kontakt s Mašom koja u svojoj zemlji budućnost ima jedino na robiji.

Marija, molim te, objasni što se sada događa u tvom životu? Nedavno si puštena iz zatvora? Zašto si bila tamo i gdje si sada?

Trenutačno sam na Islandu, smatram da ću ovdje ostati još barem tjedan dana. Islanđani su nam ponudili da se ovdje uvježbavamo za naš sljedeći nastup. Dakle, bila sam u kućnom pritvoru u Rusiji, čak i za vrijeme trajanja formalne istrage. To je šesti put da su me uhitile ruske vlasti. Bila sam prisiljena nositi elektroničku narukvicu koja je nadzirala moja kretanja punih godinu i pol dana.

image

Marija 'Maša' Aljohina

Joel Saget/Afp/Profimedia

Tu elektroničku narukvicu si presjekla, protestirajući protiv ruske invazije na Ukrajinu?

Točno. Zatim me, nekim čudom, nisu odmah zatvorili nego su me prištekali na drugu elektroničku narukvicu. Tako da sada imam dvije. Jednu koju sam presjekla i ovu drugu, koja će mi poslužiti za nadolazeće nastupe. Ja sam sakupljačica elektroničkih narukvica!

Kako si uspjela pobjeći iz Rusije u tim okolnostima?

Bilo je veoma teško, ne zbog elektroničke narukvice nego zato što su mi oduzeli putovnicu, a ja naprosto nisam htjela pobjeći ilegalno i tražiti azil. Tražila sam legalne načine da odem iz svoje zemlje.

Čudo kako su te pustili...

Prvo sam otišla iz stana koji je bio u teškom policijskom okruženju. Morala sam se prerušiti, išla sam na granicu u dva pokušaja, ali me nisu puštali. Uspjela sam iz trećeg pokušaja, ali sam u međuvremenu tjedan dana provela u dva bjeloruska sela i jednom gradu gdje sam se skrivala.

Jesi se bojala?

Čuj, to je Bjelorusija. Lukašenko je jedini europski diktator. Oni ubijaju ljude, ljudi pod njegovim režimom naprosto nestaju. U pravnom sustavu poznaju smrtnu kaznu i ne ustručavaju se provesti je na ljudima koji se protive režimu. Bjelorusija je pravi pakao na zemlji, a Rusija ide u tom smjeru.

image

Marija 'Maša' Aljohina

Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia

Smatraš da je u ovom trenutku Bjelorusija gora za život od Rusije?

U smislu interne represije, definitivno. Lukašenko je utjelovljenje zla. Putin je popriličan period svog vladanja Zapadu pokazivao umiveno lice, što se ne može reći za Lukašenka.

Jesi bježala sama, s djevojkom...?

Ne, ona je otišla tri tjedna prije mene.

U redu, dakle sada ste obje na Islandu i sigurne?

Točno, barem narednih tjedan dana.

Gdje je ostatak Pussy Riota? Jesu li sve napustile Rusiju? Gdje je, recimo, Nadežda Tolokonjikova?

Nadežda živi u SAD-u, ja mislim od 2016. godine. Njoj je prijetila ozbiljna kriminalistička istraga i, čini mi se, to je za nju bilo pitanje života ili smrti. Neki naši članovi pobjegli su u Tbilisi, u Gruziju. S tim da su pobjegli još prošle godine. Bilo je ili - doživotni zatvor ili bijeg. Jedna djevojka je i dalje u Moskvi. Teško mi je uopće predvidjeti što bi se moglo događati. Sve se mijenja tako brzo i te promjene utječu i na našu grupu. Ja, primjerice, uopće nemam pojma gdje ću biti sljedeći mjesec.

(...)


Veliki intervju s članicom Pussy Riota s kojom je novinar Jutarnjeg lista Đino Kolega razgovarao netom što je stigla na Island pročitajte u Svijetu kulture koji izlazi ove nedjelje, 15. svibnja

image

Svijet kulture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 22:39