PUTINOV RATNI STROJ

Kako je slovo ‘Z‘ postalo simbol invazije: Ispisano na tenkovima, zgradama, autima... Čak i djecu koriste za propagandu

U ruskom Kazanu, 60-ak smrtno bolesne djece i osoblja hospicija fotografirano je vani na snijegu kako tijelima tvore divovsko ‘Z‘

Simbol 'Z' na velikoj reklami na zgradi uz slogan 'Ne dižemo ruke od našeg naroda'

 AFP

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak suočen je s disciplinskim postupkom Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) jer je nakon osvojenog trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Dohi na postolju pokraj ukrajinskog suparnika na prsima istaknuo slovo 'Z'.

U posljednja dva tjedna 'Z' je od vojne oznake postao glavni simbol javne potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pod slovom 'Z' ruski su tenkovi prije nekoliko dana ušli na teritorij Ukrajine, brojni ruski političari i aktivisti nose odjeću i bedževe sa slovom 'Z' kako bi iskazali protivljenje sve žešćim sankcijama, pa čak su ga i Srbi koristili na proruskim demonstracijama u Beogradu.

image

Proruski aktivisti u Beogradu crtaju slovo 'Z' na pločniku

Andrej Isakovic/AFP

Ispisano 'Z' može se vidjeti na automobilima, reklamama, kao i na autobusnim stajalištima, čemu svjedoče brojne fotografije s društvenih mreža.

U središnjem ruskom gradu Kazanu, 60-ak smrtno bolesne djece i osoblja hospicija fotografirano je vani na snijegu kako tijelima tvore divovsko 'Z'.

Iako 'zed' u ruskoj ćirilici izgleda poput trojke, a ne kao 'Z', većina Rusa prepoznaje latinična slova.

U manje od dva tjedna 'Z' se proširilo među onima koji podržavaju invaziju na Ukrajinu.

Samo tri dana nakon invazije, državna mreža RT koju financira Kremlj objavila je na svojim kanalima društvenih mreža da prodaje odjeću sa simbolom 'Z' kako bi pokazala potporu ruskim vojnicima.

'Izgleda prilično zastrašujuće i prilično oštro. Iz estetske perspektive, to je vrlo moćan simbol', ističe znanstvena suradnica za Rusiju i Euroaziju iz britanskog obrambenog i sigurnosnog think tanka RUSI, Emily Ferris.

Ima nekoliko teorija o tome što zapravo znači simbol 'Z'. Prvi put je privukao pozornost na društvenim mrežama nakon što su ruski tenkovi s ispisanim 'Z' na boku viđeni na putu za Ukrajinu.

Otkako je počela ruska invazija, uočeno je više vojnih vozila ukrašenih slovom Z, kao i drugim slovima, uključujući O, X, A i V.

U početku se mislilo da je 'Z' zapravo broj '2' - koji predstavlja 22. veljače (22.2.2022.) - dan kada je Rusija ratificirala sporazum o 'prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći' sa samoproglašenim otcijepljenim regijama na istoku Ukrajine - Donjeckom i Luganskom.

No, sada se vjeruje da je simbol jednostavno način na koji ruska vojska može identificirati svoje snage.

Neki tvrde da 'Z' znači 'Za pobedy' ('Za pobjedu'), neki pak simbol interpretiraju kao 'Zapad'.

Neki prokremljanski vojni stručnjaci nagađaju da slovo Z predstavlja ime ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a slovo V Vladimira Putina.

Prošlog tjedna, gledateljima informativnog programa na ruskom državnom kanalu Prvi rečeno je da je 'Z' uobičajena oznaka na ruskoj vojnoj opremi. Pravoslavna pro-Putinova web stranica Cargrad napomenula je čitateljima da jednostavno označavanje može 'izbjeći prijateljsku vatru' i da se ne može 'miješati ni s čim drugim'.

Veteran ruskih specijalnih snaga Sergej Kuvjkin rekao je za ruski časopis Life da različiti simboli označavaju različite vojne jedinice.

Kazao je kako se 'Z' koristi u kvadratu, u krugu, sa zvijezdom ili samostalno i da oznake osiguravaju da vojnici, koji možda nisu u kontaktu s drugim suborcima, budu tamo gdje trebaju biti.

I potpukovnik američkih zračnih snaga Tyson Wetzel složio se da se 'Z' koristi kako bi se spriječilo 'bratoubojstvo' - prijateljska vatra iz ruskih jurišnih helikoptera ili topništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:40