USTALJENA RUTINA

Kako je Putin proveo prvih 100 dana rata u Ukrajini? Kako se čini - prilično dosadno

Čovjek, čija je vojska debelo podbacila u Ukrajini te izgubila bitke za dva najveća grada, ne pokazuje znakove uznemirenosti

Vladimir Putin

 Mikhail METZEL/SPUTNIK/AFP

Dok se približava 100. dan rata kojega ne želi zvati pravim imenom, već ga naziva specijalnom operacijom, ruski predsjednik Vladimir Putin trudi se održati privid normalnosti, piše Reuters.

Dok se njegova vojska ovaj tjedan probijala do ukrajinskoga grada Sjeverodonjecka, Putin je na svečanosti u čast jako velikih obitelji, koju je prenosila televizija, opušteno razgovarao.

Od početka rata sastao se, uglavnom putem interneta, s učiteljima, šefovima naftnih i transportnih kompanija, dužnosnicima odgovornima za borbu protiv šumskih požara i čelnicima najmanje 12 ruskih regija, od kojih se mnoge nalaze tisuće kilometara daleko od Ukrajine.

Uz nekoliko sjednica njegova Vijeća sigurnosti i niza razgovora s čelnicima drugih zemalja, našao je vremena za videoobraćanje igračima, trenerima i gledateljima sveruske noćne hokejske lige.

Ovakva ustaljena, gotovo dosadna rutina, u skladu je s narativom Kremlja da ne vodi rat, već samo “specijalnu vojnu operaciju” za obuzdavanje problematičnog susjeda.

Čovjek, čija je vojska debelo podbacila u Ukrajini te izgubila bitke za dva najveća grada i stvorila nebrojene žrtve, ne pokazuje znakove uznemirenosti, piše Reuters.

Premda priznaje utjecaj zapadnih sankcija, tvrdi da će ruska ekonomija ojačati i postati samodostatnijom, a da će se zapadu sankcije obiti o glavu jer će cijene goriva i hrane vrtoglavo porasti.

No dok rat i dalje bjesni te mu se ne nazire kraj, Putin se suočava sa sve većim izazovom da održi privid normalnosti.

Što se vojske tiče, Putinova postupno napreduje u istočnoj Ukrajini, no SAD i njegovi saveznici povećavaju opskrbu Kijeva oružjem, što uključuje i ovotjedno obećanje SAD-a o naprednim raketnim sustavima.

Ako ruska ofenziva posustane, Putin će možda biti prisiljen objaviti potpunu mobilizaciju rezervista kako bi pomogli njegovoj istrošenoj vojsci, smatraju zapadni stručnjaci za obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:27