UVODE STROŽE MJERE

Kako je omikron ukrao blagdane: Diljem Europe se otkazuju proslave, evo detaljnog pregleda

Italija, Grčka i Portugal uveli su testiranje i za cijepljene na granici. U Irskoj će pubovi raditi samo do 20 sati
 Andrea Ronchini, Ronchini/NurPhoto via AFP

Nema ni tjedan do Božića, ali umjesto blagdana u fokusu cijelog svijeta je omikron, novi soj koronavirusa koji je brzinom širenja iznenadio i stručnjake. U zemljama u kojima je došlo do lokalne transmisije nove varijante broj novozaraženih udvostručuje se u samo dva dana.

Razlog je to što u ovo predblagdansko vrijeme veći broj zemalja pokušava smisliti mjere kojima bi se usporilo širenje infekcije.

U Hrvatskoj, prema riječima šefa Nacionalnog stožera Davora Božinovića, na snazi ostaju trenutačne mjere, a ublažavanja neće biti čak i ako brojke budu bolje upravo zbog galopirajućeg širenja omikrona u svijetu.

Peti val

Stručnjaci upozoravaju da bi peti val mogao doći brže od očekivanja. I epidemiolog Bernard Kaić naglašava da je omikron velik rizik za javno zdravstvo te da neće biti druge do cijepljenja booster dozom, ali i puno ozbiljnijeg provođenja nefarmakoloških mjera poput ograničavanja bliskih kontakata, obaveznih maski i čestih prozračivanja prostora.

Da u Hrvatskoj nema mjesta za ublažavanje ionako blagih mjera, govore podaci po kojima je i u subotu zabilježeno 3487 novih slučajeva covida-19. To je tek četiristotinjak manje nego tjedan dana ranije. U bolnicama je 2154 pacijenata od kojih 283 na respiratoru, a umrla je 51 osoba.

Sve to pokazuje da je u bolnicama još uvijek puno teških pacijenta, a problem je i to što cijepljenje i dalje šteka. Naime, trenutačno je veći interes za cijepljenje trećom dozom nego za prvu dozu pa je tako u petak cijepljeno 28.669 građana, ali od tog broja prvom dozom manje od 10 posto. Potpuno je cijepljeno više od 50 posto građana samo u polovici županija. Najbolji je grad Zagreb, u kojem je s dvije doze cijepljeno 58 posto svih građana, a barem jednom 64 posto. Procijepljenost s dvije doze cjepiva najmanja je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je cijepljeno samo 41,18 posto građana.

Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno osam slučaja omikron-varijante virusa, a ovih se dana očekuju i rezultati sekvenciranja 200 uzoraka u laboratorijima ECDC-a. Upravo je omikron razlog što je dio zemalja EU dijelom odstupio, a slično razmišljaju i ostale, od zajedničkog pristupa o slobodi kretanja unutar zajednice.

Primjerice, Italija je uvela PCR testiranje i za cijepljene putnike te obaveznu karantenu za one koji nisu cijepljeni. Talijanski premijer Mario Draghi tvrdi da je to pokušaj da se zadrži prednost pred omikronom. Na isti su se potez odlučile i Grčka i Portugal.

Francuska je pak zatvorila svoje granice za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ako nemaju PCR test. Također u zemlji su otkazane brojne novogodišnje proslave i vatrometi. Skraćen je i razmak između druge i treće doze cjepiva, a u restorane i javni prijevoz koji traje duže mogu samo cijepljeni. Ministar Jean Castex naglasio je kako nije prihvatljivo da dio građana koji se ne žele cijepiti dovodi u opasnost cijelu zemlju. Procjena je da u Francuskoj trenutačno ima 10 posto omikrona među pozitivnim testovima dnevno.

Odgađaju operacije

I nizozemski premijer Mark Rutte drži da bi omikron već do siječnja mogao biti dominanti soj u toj zemlji. Zbog toga se neće ukidati mjera po kojoj barovi, restorani i većina trgovina radi do 17 sati. Namjera je bila da se ova mjera ukine prije Božića, ali odluka je da se nastavlja do 14 siječnja. Razlog je što su nizozemske bolnice već jako opterećene liječenjem oboljelih od covida-19, a sve operacije koje nisu hitne odgođene su. Zatvara se i Irska pa će tako od početka tjedna svi pubovi, restorani, kazališta i kina biti zatvoreni poslije 20 sati.

Dakako, ograničenja su krenula i u Velikoj Britaniji, gdje omikron već u velikoj mjeri potiskuje delta-varijantu. Njihov glavni stručnjak za 'modeliranje', odnosno procjenu kretanja virusa Neil Ferguson poziva na dodatna zatvaranja jer bi "već za Božić bolnice mogle biti prepune". Kao razlog navodi činjenicu da cjepiva protiv omikrona nisu dovoljno funkcionalna.

Informacije sa sastanka Sagea (Znanstveno-savjetodavna skupina za hitne slučajeve) Velike Britanije govore da je podržan prijedlog za smanjenje društvenih kontakata i druženja u zatvorenim prostorima i prije početka siječnja.

Riječju, korona će i ove godine diktirati opseg blagdanskog slavlja uz nadu da će omikron možda ipak biti "light" varijanta korone

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04