OPET JE SVE ZAKUHAO

Kako je Musk preko noći stvorio ‘ubojicu Facebooka‘, mrežu koja vrijedi milijardu dolara iako još nije ni dovršena

Osnivač Tesle i Space X-a na audio mreži planira odraditi intervju i s Vladimirom Putinom
Elon Musk, Mark Zuckerberg
 Afp/Profimedia/Vesna Veselić

Opet je sve, čini se, zakuhao Elon Musk.

Svaki put kad čovjek nešto objavi na Twitteru tržište odmah podivlja. Ove je godine već nakratko u nebo poslao dionice GameStopa, a zbog njega su svi poludjeli za kriptovalutom dogecoin. Kad je napisao da mu se "donekle sviđaju ručno izrađeni pokloni", preko noći je skočila vrijednost webshopa Etsy, specijaliziranog za craft poklone.

Tako je bilo dovoljno i da na svom Twitteru hashtagom označi bitcoin pa da vrijednost te kriptovalute preko noći skoči za 14 posto. Pomoglo je, naravno, i to što je njegova kompanija Tesla prije sedam dana objavila kako je kupila bitcoina u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara i da će se njima uskoro moći kupovati njihovi automobili.

A Clubhouse mu je, izgleda, nova igračka.

Donedavno relativno nepoznata aplikacija koja pretendira biti nova globalna hit društvena mreža eksplodirala je u broju korisnika i vrijednosti nakon što se Musk pojavio na njoj, pa trenutno, pišu svjetski mediji vrijedi više od milijardu dolara, iako je tehnički još u beta fazi i nije dostupna širokoj masi.

Ali zbog Muska sada svi pričaju baš o Clubhouseu.

Riječ je o aplikaciji koja sve karte stavlja na - zvuk. Bilo je, zapravo, pitanje vremena kad će se pojaviti društvena mreža koja će se pokušati profilirati drugačije od Instagrama, TikToka, Facebooka i Twittera koji su primarno tekstualne, foto i video mreže, pa se Clubhouse tako opisuje kao kombinacija radiostanice, konferencijskog poziva, audio chata i live podcasta.

Dakle, nema fotografija, nema videolinka, korisnici se uključe u kanal po izboru (Clubhouse to zove sobom) i uživo slušaju nekoga tko priča ili razgovaraju s njime, a trik je da se sve odvija uživo, što znači da ne postoji naknadno preslušavanje konverzacije niti se kroz aplikaciju može snimiti.

Prodaju pozivnice

Trik je u sljedećem: da biste pristupili Clubhouseu, netko vas mora pozvati u njega. Aplikaciju ne možete samo skinuti i logirati se u nju, nego joj pristupate s pozivnicom nekoga tko je već član, što cijeloj priči daje auru ekskluzivnosti.

Želja mase za ulaskom u Clubhouse nakon gostovanja Elona Muska toliko se povećala da se pozivnice prodaju preko Reditta, Craigslista, eBaya i Ali Expressa po cijenama koje trenutno prelaze 60 dolara.

Drugi je problem što je zasad aplikacija dostupna samo korisnicima iPhonea. Oni, ako u nju nisu pozvani, mogu je skinuti i upisati svoje ime na listu čekanja, dok korisnici androida zasad mogu samo čekati da se i za njih omogući download.

Clubhouse su u ožujku 2020., na početku pandemije, osnovali Paul Davidson i Rohan Seth (bivši zaposlenik Googlea), poduzetnici iz Silicijske doline, a do svibnja su uspjeli skupiti tek nešto više od 1500 korisnika. Vrijednost mreže dosad se procjenjivala na kakvih stotinjak milijuna dolara.

A onda se na njoj u jednoj od soba pojavio Elon Musk, koji je moderirao intervju s Vladom Tenevom, šefom Robinhooda, platforme za trgovanje dionicama koja je nedavno bila u središtu skandala oko GameStopa.

Da ukratko podsjetimo: mali dioničari okupljeni preko društvenih mreža, najviše Reditta, u velikim su količinama kupovali dionice GameStopa, američke tvrtke za prodaju videoigara, kako bi joj podigli cijenu i tako nanijeli štetu od više milijardi dolara moćnim investicijskim fondovima koji su željeli zaraditi na spuštanju te iste cijene.

Robinhood je u jednom trenutku zaustavio trgovanje dionicom GameStopa štiteći fondove, a tako vruća tema, uključujući Muska koji je rešetao Teneva, dovela je do toga da su se svi zainteresirali za Clubhouse.

Njihov je razgovor izazvao takav interes da je prekoračen limit broja korisnika Clubhousea, koji je preko noći postao najvrući startup u SAD-u.

A Musk je već najavio novu bombu: želi na Clubhouseu intervjuirati Vladimira Putina, koji to nije odbio već intenzivno razmišlja da će pristati.

Trenutno imaju dva milijuna korisnika i brojne investitore, a to ih je dovelo do unicorn statusa - odnosno procijenjene vrijednosti od milijardu dolara, što ih stavlja u razinu kompanija poput AirBnba, Ubera ili SpaceX-a.

Prema izvješću Reutersa, potražnja za pozivnicama je toliko velika da se prodaju i u Kini, i to preko Alibabine platforme Idle Fish.

Između ostalog, ljude je privukla ekskluzivnost jer, kako prenosi Guardian, elitizam iz stvarnog života i jagma za članstvom u prestižnim yacht ili country klubovima prelila se u virtualni svijet i na društvene mreže.

Netipični korisnici

A Clubhouse to pametno koristi. Naime, među postojećim članovima, piše Financial Times, prevladavaju osnivači tehnoloških kompanija i ulagači, koji nisu tipični korisnici društvenih mreža, primjerice TikToka kojim dominiraju i pretežno se za zabavu koriste tinejdžeri.

Osim Muska na Clubhouseu se nedavno pojavio i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, a Musk je već najavio novi dolazak, i to zajedno s reperom Kanyeom Westom, kontroverznom zvijezdom, i suprugom Kim Kardashian.

Elon Musk, 49- godišnji vlasnik Tesle i Space X-a, inače nije prvi celebrity koji je stvorio ili uništio neku društvenu mrežu. FT podsjeća na Snapchat i slučaj Kylie Jenner, sestre Kim Kardashian koja je od te društvene mreže trebala stvoriti "ubojicu Facebooka", kako se danas tepa i Clubhouseu. Njezino pojavljivanje na Snapchatu stvorilo je toliku pomutnju da su se na platformu počeli seliti i svi ostali američki celebovi, ali onda je jedan njezin status gotovo uništio Snapchat.

"Otvara li još itko uopće Snapchat ili samo mene više ne zanima? Tužno...", tvitnula je Jenner 2018. i u jednom danu srušila vrijednost dionica toliko da je kompanija izgubila milijardu dolara. Vrijednost dionica kompanija je povratila tek nakon godinu dana. FT piše kako je upravo to najveća opasnost koja prijeti i Clubhouseu ako nastavi s privlačenjem novca i korisnika koristeći se poznatim imenima. Međutim, strategija se zasad isplatila. Clubhouse je do procijenjene vrijednosti od milijarde došao dvostruko brže od Facebooka, koji danas, 17 godina od osnivanja, vrijedi 770 milijardi dolara.

A nova mreža dodanu vrijednost ima i zbog popularnosti u Kini. Naime, Clubhouse je nekoliko mjeseci bio dostupan unatoč svim zabranama i kontroli i tek je 8. veljače blokiran u toj zemlji. U međuvremenu na Clubhouseu su se pojavili brojni kineski tech investitori, ulagači, programeri i inženjeri i slobodno razglabali o temama koje su u Kini inače zabranjene.

Samo uživo

Kakvo je korisničko iskustvo? Oni koji su Clubhouse isprobali kažu da se sobe za razgovor biraju i otvaraju prema interesima korisnika, a najpopularnije su knjige, tehnologija, biznis i zdravlje. Sobe odnosno razgovore u njima možete slijediti ili se u njih uključivati, a najčešće to izgleda kao online konferencija - jedna osoba priča ili intervjuira drugu, a ostali slušaju pa se poslije uključuju pitanjima. I baš kao telefonski poziv, jednom kad razgovor završi, soba se zatvara. Aplikacija ne dopušta snimanje i kasnije emitiranje razgovora, ali korisnici ih mogu snimati pomoću vanjskog uređaja pa reemitirati na YouTubeu.

Da biste se priključili mreži, morate biti pozvani, ali i tu postoje ograničenja. Postojeći korisnik u prvom šutu ima pravo pozvati samo dva nova korisnika. Zašto?

Razlog je jednostavan - kreatori mreže još završavaju beta verziju i tek krajem 2021. godine otvorit će je za cijeli planet.

Jednom kad se ulogirate u Clubhouse, pojavi vam se lista soba s popisom ljudi koji su u njima. Svaka soba ima moderatore, govornike i slušatelje, a moderatori su ti koji dodjeljuju pravo glasa ljudima u sobi. Glas možete zatražiti i tzv. dizanjem ruke i čekati svoj red.

Zasad se pojavljuju dva osnovna problema: prvo, sve se odvija uživo, što ograničava broj soba u kojima se može biti, a drugi je veliki hejt s kojim se korisnici suočavaju. Naime, aplikacija zasad nema opciju prijave govora mržnje ili blokiranja drugih korisnika Što čeka Clubhouse u budućnosti? Zasad ovisi o tome što će Musk napisati na Twitteru. Ostalo je prerano prognozirati.

U budućnosti će uspjeti samo mreže na kojima će se sve odvijati uživo

Clubhouse je predvodnik vala nove vrste društvenih mreža koje korisničko iskustvo baziraju na spontanosti. Naime, prema Techcrunchu, ljudima je od silnih karantena i rada od kuće zlo od unaprijed dogovorenih Zoom sastanaka, dugih email lanaca i raspoređivanja poslova i komunikacije preko Slacka.

Ove društvene mreže novi su val manje rigidnih i spontanijih mreža koje polako postaju popularne među masama.


Ključna karakteristika? sve se odvija uživo i nakon toga nestaje s interneta:

1. HOUSE PARTY - videoaplikacija koja vam omogućava da se nalazite s prijateljima i družite tijekom korone doživjela je procvat. Mjesečno ju je skidalo 50 milijuna novih korisnika, što je 70 puta više nego 2019. godine, a predvodila je listu najpopularnijih aplikacija u 82 zemlje svijeta.

2. DISCORD - mreža koja je zamišljena kao okupljalište gejmera kroz svoje video, audio i tekstualne kanale omogućava spontano okupljanje prijatelja ili istomišljenika. TIjekom pandemije u SAD-u je rasla za 50 posto u broju korisnika.

3. BUNCH - platforma je nastala kao mjesto gdje prijatelji mogu zajedno igrati mobilne igre i tijekom igre međusobno komunicirati. Tijekom pandemije prevladali su ženski korisnici koji dnevno na aplikaciji razgovaraju više od 1,5 milijuna minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:26