BIDEN SE ZALETIO?

Kako je jedna racija u zabačenom selu izazvala uzbunu: ‘Uskoro će moći izvoditi napade na Zapadu‘

Afganistanski dužnosnici brinu da će povlačenje SAD-a iz te zemlje dovesti do ekspanzije Al-Kaidinih operacija
Talibanski borci
 Wali Sabawoon/NurPhoto Via AFP

U raciji u zabačenom afganistanskom selu ubijen je visoki dužnosnik međunarodne terorističke organizacije Al-Kaide kojeg je tražio američki Savezni ured za istrage (FBI). Zaplijenjene su poruke koje su poslane u njezine ćelije diljem svijeta. Dva su drona ubrzo zatim napala militante na sjeverozapadu Sirije.

Prema izjavama djelatnika afganistanske obavještajne zajednice za CNN, detalji racije koja je izvršena prošlog listopada u selu Kunsaf u afganistanskoj provinciji Ghazni, a čija je meta bio visoki dužnosnik Al-Kaide Husam Abd-al-Rauf, pokazali su kako ta teroristička organizacija u Afganistanu još uvijek uspješno djeluje pod zaštitom talibana te da je i dalje povezana sa svojim ograncima diljem svijeta.

Jedan afganistanski dužnosnik rekao je da je ta racija dovela do zapljene poruka koje su razmjenjivali Al-Kaidini operativci u Afganistanu i Siriji. Amerikanci su u danima nakon racije dronovima u dva navrata napali Al-Kaide militante u sirijskoj provinciji Idlib. Američki su dužnosnici minimizirali bilo kakvu povezanost ta dva događaja.

Prema izjavi jednog visokog dužnosnika afganistanske obavještajne zajednice za CNN, neobjavljeni detalji racije u kojoj je ubijen Abd-al-Rauf pokazuju koliko su Al-Kaida i talibani blisko povezani. "Njihova je sadašnja povezanost mnogo dublja nego što mislimo", rekao je visoki dužnosnik. "Ne radi se više samo o ideološkoj povezanosti, sada je ona i familijarna. Vežu ih brakovi. Talibani to ne mogu zaustaviti."

Visoki je dužnosnik rekao da talibani Al-Kaidi zaštitu pružaju u zamjenu za znanja iz prikupljanja novca i izrade eksplozivnih naprava. "Al-Kaidini operativci diljem svijeta prikupljaju novce i daju ih talibanima", pojasnio je dužnosnik. "Obučavaju bombaše samoubojice i pomažu im u strateškom planiranju. Talibani im se za to revanširaju tako što ih štite."

Administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena takva će ocjena afganistanskih dužnosnika i detalji o povezanosti Al-Kaidinih ćelija u Afganistanu s onima u ostatku svijeta sigurno zabrinuti, pogotovo zato što bi se povlačenje američkih vojnika iz te zemlje trebalo realizirati do 11. rujna 2021. godine. Biden je veći dio svog plana za povlačenje utemeljio na stavu da afganistanski ogranak Al-Kaide više nije prijetnja za Amerikance. Kada je objavio vijest o povlačenju, Biden je rekao da je SAD otišao u Afganistan kako bi osigurao da se ta zemlja neće moći koristiti kao baza za nove napade na Ameriku. "Budući da je Al-Kaida degradirana, taj je cilj ispunjen", ustvrdio je Biden.

"Obećanje mira bilo je poput interne šale"

Afganistanski su dužnosnici u nizu intervjua s novinarima CNN-a rekli da talibani u dijelovima zemlje koje kontroliraju štite Al-Kaidine operativce, ali i da ih njihove specijalne vojne postrojbe povremeno love. Jedan afganistanski dužnosnik rekao je da će Al-Kaida do kraja 2021. godine steći sposobnost izvođenja regionalnih napada. "Zapad će moći napasti za otprilike 18 mjeseci", dodao je dužnosnik.

Afganistanski dužnosnici pristali su govoriti za CNN jer se brinu da će povlačenje SAD-a iz te zemlje dovesti do ekspanzije Al-Kaidinih operacija.

Briga Afganistanaca dodatno će produbiti tjeskobu koja se tom zemljom proširila otkad je zamijećeno da se talibani ne namjeravaju pridržavati mirovnog sporazuma kojeg su 2020. godine u Dohi potpisali sa Sjedinjenim Američkim Državama. U prvoj točki tog sporazuma stajalo je da talibani neće dopustiti da afganistansko tlo terorističke skupine i pojedinci koriste za napade na SAD i njegove saveznike.

"Obećanje mira koje su dali (administraciji tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa) bilo je poput interne šale. Znali su da od toga neće biti ništa", rekao je viši dužnosnik afganistanske obavještajne zajednice.

Kako bi ilustrirali rast Al-Kaide, afganistanski dužnosnici pozvali su se na neobjavljene detalje racije čija je meta bio visoki dužnosnik Al-Kaide Egipćanin Husam Abd-al-Rauf, poznat i pod imenom Abu Muhsen al-Masri. Abd-al-Rauf preminuo je ozljeda koje je zadobio u raciji u selu Kunsaf u provinciji Ghazni ubrzo nakon što su ga uhitili pripadnici afganistanskih specijalnih vojnih postrojbi.

Sud u američkom gradu New Yorku krajem 2018. godine izdao je uhidbeni nalog za Abd-al-Raufa zbog "udruživanja s ciljem ubijanja državljana SAD-a" i "davanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji". Abd-al-Rauf je tijekom prošlog desetljeća povremeno kritizirao "lašca u zloj Bijeloj kući koji tvrdi da će svoju vojsku povući iz Afganistana jer je misija završila" i tvrdio da su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države rasisti.

Nova faza reorganizacije

Visoki afganistanski dužnosnici tvrde da se Abd-al-Rauf u Afganistanu skrivao od 2014. godine i svog odlaska iz Pakistana. Drugi je dužnosnik rekao da su na Abd-al-Raufovom računalu pronađene šifrirane poruke koje je razmjenjivao s Al-Kaidinim ograncima u Siriji i Pakistanu.

"Bio je u kontaktu s ključnim Al-Kaidinim operativcima u ostatku svijeta. Imao je neke operativne programe", rekao je jedan visoki dužnosnik afganistanske obavještajne zajednice. Dužnosnik nije htio otkriti više od toga zbog aktivnih protuterorističkih operacija, ali je dodao da su talibani dobro štitili Abd-al-Raufovo skrovište.

Visoki je dužnosnik otkrio da je Abd-al-Rauf u šifriranim porukama drugim Al-Kaidinim operativcima rekao da bi se Afganistan mogao vratiti u poziciju koju je uživao prije napada na SAD koji se zbio 11. rujna 2001. godine, odnosno da bi mogao postati zapovjedno i operativno središte te terorističke organizacije. Dužnosnik se brine da bi iduća faza povlačenja američkih vojnika iz Afganistana mogla tu zemlju pretvoriti u "bazu, utvrdu iz koje će ljudi organizirati napade na inozemstvo".

Dužnosnik je rekao da trenutno nema dokaza da Al-Kaida planira operacije izvan Afganistana. "Međutim, ulaze u novu fazu reorganizacije i zatim će povećati opseg svojih operacija", rekao je i dodao da je jedna osoba koja je privedena tijekom racije u Kunsafu to rekla prilikom ispitivanja.

Dva napada dronom na Al-Kaidine operativce u Siriji koje su u danima nakon racije izvele Sjedinjene Države i šifrirane poruke pronađene na Abd-al-Raufovom računalu nagovješćuju globalnih doseg afganistanskih ćelija terorističke skupine. Drugi visoki dužnosnik afganistanske obavještajne zajednice rekao je CNN-u da je SAD tražio da se odgodi objava o raciji. Taj je dužnosnik rekao da je racija najvjerojatnije povezana s udarima dronovima, ali da nema dokaze za to.

Američki dronovi Al-Kaidine su ćelije u Siriji bombardirali 15. i 22. listopada. O prvom se udaru ne zna puno, a u drugom je ubijeno sedam Al-Kaidinih operativaca. Jedan je američki dužnosnik minorizirao povezanost racije u Kunsafu, šifriranih poruka i naglog porasta napada na Al-Kaidu u Siriji.

Nema suglasja

Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana koji više voli da ih se oslovljava kao Islamski emirat, rekao je za CNN da spomenute optužbe "nisu istinite". Rekao je da je vlada u Kabulu tijekom protekla dva desetljeća "htjela stvoriti sumnju kako bi natjerala strane vojske da ostanu", a sve kako bi "ostala na vlasti i na raspolaganju imala milijarde za bogaćenje".

Shaheen je rekao da u dogovoru Emirata i SAD-a stoji da Emirat neće dopustiti da se Afganistan koristi za napade na SAD i njegove saveznike. "Kad bismo to dopustili, stvorili bismo si probleme i u Afganistanu nikad ne bi bilo mira. Rat za ratom. To nije u našem interesu", rekao je Shaheen te dodao da su detalji sporazuma Emirata i SAD-a zapovjednicima talibanskih vojnih snaga dodatno objašnjeni na naknadnom sastanku i kasnije u pismu.

Glasnogovornik Emirata rekao je da je poslije toga poslano još jedno pismo u kojem je vodstvo talibana reklo da će bilo koji zapovjednik koji među podređenima ima strance biti otpušten i izveden pred sud. Dodao je da se ta direktiva odnosila i na borce iz Pakistana.

Ministarstvo financija SAD-a u siječnju 2021. godine objavilo je izvještaj u kojem stoji da Al-Kaida u Afganistanu "dobiva na snazi" te da "nastavlja surađivati s talibanima, koji je štite".

Ne postoji suglasje oko odnosa talibana i Al-Kaide. Kritičari tvrde da su američki dužnosnici nekoć znali govoriti da suradnja postoji kako bi ishodili veće vojne resurse za ostvarivanje svojih ciljeva, a da su je nedavno, uoči planiranog povlačenja iz Afganistana, omalovažavali.

Dok mnogi analitičari vjeruju da je talibanima žao što su toj terorističkoj skupini pružili utočište, isti su 2015. godine za vođu talibanskih vojnih operacija imenovali Siraja Haqqanija, pobunjenika povezanog s Al-Kaidom i vođu mreže Haqqani, afganistanske gerilske grupacije koja se bori protiv NATO-ovih snaga stacioniranih u toj zemlji i afganistanske vlade.

Bliska povezanost

Visoki dužnosnik afganistanske obavještajne zajednice rekao je da nekoliko detalja svjedoči o povezanosti Abd-al-Raufa i vodstva talibana.

Kada se u Dohi sklapao mirovni sporazum između SAD-a i talibana, Abd-al-Raufov čovjek za vezu s talibanima, muškarac poznat kao Zahed, našao se na popisu zatvorenika čije su puštanje tražili talibani. "Tada nismo znali za tu poveznicu", rekao je visoki dužnosnik. "Ta gesta pokazuje da talibansko vodstvo gaji simpatije prema tom čovjeku koji je služio kao veza između talibana i Al-Kaide."

U izvještaju Ujedinjenih naroda koji je objavljen u veljači 2021. godine stoji da "eliminacija nekoliko Al-Kaidinih zapovjednika u teritorijima koje kontroliraju talibani svjedoči o bliskoj povezanosti tih dvaju skupina". U tom se izvještaju spominje smrt Abd-al-Raufa, ali i ubijanje zamjenika vođe Al-Kaidinog ogranka na Indijskom potkontinentu Mohameda Hanifa, koji je 10. studenog 2020. godine ubijen u afganistanskoj provinciji Farah. U izvještaju piše da je jedna država članica UN-a procijenila da je Hanif talibane učio raditi eksplozivne naprave. "Talibani su naočigled obojici pružili utočište i zaštitu", zaključuje se u izvještaju.

U izvještaju piše da o povezanosti talibana i Al-Kaida svjedoči i činjenica da su talibani tijekom razmjene zarobljenika koja je 2020. godine dogovorena s afganistanskom vladom od iste tražili da pusti suprugu visoko pozicioniranog Al-Kaidinog operativca koji je 2019. ubijen u raciji.

Visoki dužnosnik afganistanske obavještajne zajednice nije htio imenovati trenutnog vođu Al-Kaide u Afganistanu već je rekao da, tehnički gledano, grupu od 2011. godine i smrti Osame bin Ladena vodi Ayman al-Zawahiri. "Informacije kojima raspolažemo još uvijek sugeriraju da se al-Zawahiri nalazi u Plemenskim područjima pod federalnom upravom u Pakistanu", rekao je dužnosnik za CNN. "No, nemamo jasne informacije o njegovoj točnoj lokaciji." (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:55