KAŽNJAVANJE ZLOČINA

Kako izgleda nemilosrdna ‘talibanska pravda‘: tijela tri muškarca objesili na bagere

Otkad su talibani preuzeli vlast, mnogi Afganistanci žive u strahu od kazni koje su propisane talibanskom ideologijom.
Ilustracija, borac talibana
 Wakil Kohsar/AFP

Tijekom upada u kuću u zapadnoj pokrajini Herat u Afganistanu, talibanska policija u subotu je ubila četvoricu muškaraca, nakon čega su njihova tijela prevezena su na javni trg. Trojica od njih su naposljetku obješena na bagere, prenosi Mail Online.

Ziaulhaq Jalali, načelnik okružne policije u pokrajini Herat kojeg su imenovali talibani, rekao je kasnije da su pripadnici talibana nakon razmjene vatre s 4 navodna otmičara, spasili oca i sina. Smatra se da je u unakrsnoj vatri ubijen jedan od talibanskih boraca.

Na fotografiji koja se širi društvenim mrežama može se primijetiti da su tijela javno izložena, dok je okupljena gomila fotografirala šokantni prizor. Ovaj čim samo pokazuje koliko je talibanska vlast u Afganistanu opasna i nemilosrdna.

Stravično javno prikazivanje koje se dogodilo u subotu samo je još jedan primjer prakse koja potiče međunarodnu zabrinutost otkad su se talibani vratili na pozicije u toj državi. Posljednji su put viđeni dok su imali kontrolu nad Afganistanom od 1996. do 2001. godine, a 15. kolovoza ove godine povratili su svoju vlast.

Iako se SAD povukao iz Afganistana, glasnogovornik Ned Price rekao je novinarima u petak na obraćanju medijima da će Sjedinjene Američke Države čvrsto stajati uz međunarodnu zajednicu kako bi počinitelje ovakvog nasilja - smatrale odgovornima.

"Tijekom prošlog tjedna, talibani su uhitili 85 kriminalaca optuženih za sitne krađe, provale, otmice i ubojstva", rekao je Noor Ahmad Rabbani, jedan od članova ureda protiv kriminala.

U nekoliko slučajeva, upravo su ti sitni lopovi ulicama Kabula morali paradirati u lisicama, s obojenim licima ili s umetnutim kruhom u ustima; samo kako bi ih što više postidjeli pred okupljenim ljudima.

Otkad su talibani preuzeli vlast, mnogi Afganistanci žive u strahu od kazni koje su propisane talibanskom ideologijom, a upravo je domaćem stanovništvu tokom devedesetih godina nametnuto njihovo oštro tumačenje islamskog zakona.

Tadašnje kazne za neposlušne građane uključivale su amputacije ruku, dok je religijska policija tukla muškarce zbog skraćivanja brade ili ne dolazaka na zajedničke molitve, što predstavlja grubo kršenje ljudskih prava.

"Svi su nas kritizirali zbog kazni na stadionu, ali nikada nismo ništa rekli o afganistanskim zakonima i kaznama", rekao je Mullah Nooruddin Turabi u intervjuu za AP. “Nitko nam neće reći kakvi bi naši zakoni trebali biti. Slijedit ćemo islam i donijet ćemo naše zakone o Kur'anu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:19