‘MI ĆEMO IH ZAUSTAVITI‘

Kadirov: ‘Spreman sam poslati Čečene na granicu!‘

Gubernator Čečenije pozvao je ‘sve muslimane, sve građane i našu državu‘ da podrže istinu

Ramzan Kadirov

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Podržavam Palestince. Protivnik sam rata, ali spreman sam poslati na liniju razgraničenja odrede mojih Čečena kao mirotvorce, da uspostave red i suprotstave se svim remetilačkim faktorima na terenu, obznanio je Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije i jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, u povodu eskalacije sukoba u Izraelu, odnosno pojasu Gaze.

Gubernator Čečenije pozvao je "sve muslimane, sve građane i našu državu" da podrže istinu i zaustave ovaj rat. "Ili nas tamo pošaljite kao mirovnjake. Mi ćemo se odrediti, mi ćemo ih zaustaviti. Zaustavit ćemo one koji se nastave boriti. Živjela pravda", rekao je Kadirov u svojoj videoporuci. Kadirov, koji je jedan od najžešćih Putinovih jastrebova i ratnohuškača, pozvao je na prekid rata u Izraelu, rekavši da, "za razliku od drugih sukoba, ovaj može prerasti u nešto više" i priprijetivši da se može proširiti na cijelu regiju. Podsjetimo da se čečenske postrojbe koju nazivaju Kadirovljeva garda bore u Ukrajini.

Prorežimska ruska angencija Intefay, navodi da bi uskoro u Moskvu trebao stići šef Palestinske samouprave Mahmud Abbas, vođa PLO-a. To je agenciji javio palestinski ambasador u Ruisji Abdelhafiz Nofal. Iz Kremlja su kratko rekli da se posjeti već duže priprema, ali o datumu ipak nisu željeli govoriti. Zanimljivo je da su Palestinici sa Zapadne obale koju kontrolira umjereni Fatah, unatoč pozivima Hamasa da im se priključe napadu na Izrael, ostali izvan tog sukoba. Poznato je da Fatah i Hamas nisu u "dobrim odnosima" te da su ideološki, politički i svjetonazorski imaju različiti pristup problemu palestinskog pitanja u Izraelu.

Rusija, za koju neki analitičari kažu kako bi mogla, preko Irana, imati prste u najnovijim krvavim događajima u Izraelu, pozvala je na zaustavljanje sukoba, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "treba zaustaviti sukobe i prijeći na pregovarački proces", što je čudno jer kada je u pitanju Ukrajina, osim formalnog poziva na pregovore, Rusija niti jednom nije iznijela svoj prijedlog za prekid rata u Ukrajini, osim potpune predaje Kijeva. Iako Rusija nastoji biti neutralna u ovom sukobu, iz njihova Ministarstva vanjskih poslova već prvoga dana Hamasova napada na Izrael predložili su da se Izrael povuče na položaje prije Šestodnevnog rata 1967. godine.

Ruski prorežimski mediji uglavnom se svode na to "da je Izrael dobio posljednje upozorenje" te da konačno mora riješiti palestinsko pitanje. Uz to, inzistiraju kako ovo nema veze s ratom u Ukrajini (ili hipotetskim na Tajvanu), kako kaže prokremaljski analitičar Pjotr Akopov, te inzistiraju na tome da Teheran, unatoč "optužbama sa Zapada, nema s tim veze". No, glavni rabin Rusije Berel Lazar malo se odvojio od te opće pozicije u Rusiji te je u svom obraćanju rekao kako molimo Boga "da ruke izraelskog vojnika ne zadrhte kako bi svaki hitac prema teroristu pogodio cilj".

Zanimljivo je da je Hamasova raketa u selu Abu Goše nedaleko od Jeruzalema pogodila džamiju Ahmat Kadirov, nazvanu u čast oca Ramzana Kadirova koji je ubijen u atentatu u Groznom, a koju je sagradila Čečenija. Stajala je, pišu ruski mediji, deset milijuna dolara, a više od šest je izdvojila Čečenija. Otvorena je 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:56