STIŽE DORIAN

'KAD STE MRTVI, ONDA STE MRTVI. OSTANITE KOD KUĆE I ODMORITE' Omiljenom odredištu bogatih i slavnih prijeti katastrofa

 
Gužva u supermarketu u Bridgetownu u Barbadosu zbog dolaska tropske oluje Dorian
 Nigel R Browne / REUTERS

Veći dio istočnog dijela karipskog otoka Barbadosa u ponedjeljak se primirio jer u regiju dolazi Dorian, tropska oluja koja bi mogla mutirati u mali uragan koji bi u nadolazećim danima mogao pogoditi otočje Windward i Portoriko, piše PBS.

Premijerka Barbadosa Mia Mottley zatvorila je škole i državne službe diljem zemlje i upozorila ljude na ostanu u kućama. "Kad ste mrtvi, onda ste mrtvi. Ostanite kod kuće i odmorite", rekla je Mottley kasno u nedjelju tijekom gostovanja na televiziji.

Nacionalni centar za uragane Sjedinjenih Američkih Država izdao je upozorenje da bi otok Sv. Luciju mogao pogoditi uragan te da se očekuje da će tropska oluja pogoditi Barbados, Martinik, Svetu Luciju te Svetog Vincenta i Grenadine. Također, izdano je upozorenje da bi tropska oluja mogla pogoditi Dominikansku Republiku, Grenadu, Sabu i Svetog Eustazija.

Očekuje se da bi oluja na Barbados i okolne otoke mogla istresti između osam i 20 centimetara kiše, dok bi na nekim područjima moglo pasti i 25 centimetara.

Središte četvrte tropske oluje atlantske sezone uragana u ponedjeljak je u 11 sati po lokalnom vremenu nalazilo se na 220 kilometara istočno-jugoistočno od Barbadosa te se prema zapadu kretala brzinom od 22 kilometara na sat. Vjetrovi koje je generirala puhali su brzinom od 85 kilometara na sat. Prognoze kažu da bi oluja kasno u srijedu kao uragan kategorije 1 mogla očešati jugozapadni Portoriko i rano u četvrtak udariti jugoistočni dio Dominikanske republike.

Stanovnici Barbadosa poslušali su upute vlade, a jedan od stanovnika otoka, vlasnik kleti Rest Haven Beach Fitz Bostic, rekao je da je spreman i za gašenje struje i komunalnih usluga. "Moramo biti jako oprezni. Riječ 'oluja' me plaši, čovječe. Jako sam nervozan."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:18