PLJUŠTE KRITIKE

Južnoafrička ministrica zgrozila izjavom da ‘školovani muškarci ne siluju žene‘

Demokratski savez, glavna oporbena stranka, izvijestila je kako ministrica Angie Motshekga treba povući svoju izjavu i ispričati se
Angie Motshekga (lijevo)
 GEORGES GOBET/AFP

Južnoafrička ministrica osnovnog školstva Angie Motshekga bila je u ponedjeljak na meti kritike zbog svoje izjave da muškarci s visokom naobrazbom ne siluju žene, u zemlji u kojoj je nasilje nad ženama vrlo rašireno.

Službene statistike u Južnoafričkoj Republici pokazuju da policija svaki dan primi 110 prijava za silovanje.

Obraćajući se učenicima u Pretoriji prigodom povratka u škole, Motshekga je rekla da je vlada "postavila školstvo na vrh prioriteta jer je svjesna da se samo školovanjem mogu svladati neki izazovi (...). jer školovan muškarac ne siluje žene".

Na videosnimci koju je objavila velika televizijska mreža Newzroom Afrika čuje se kako učenici jednoglasno odgovaraju: "Da, čine to".

"Ah, stvarno? Mislila sam da moraju biti malo školovaniji da ne bi činili neke stvari", uzvratila je ministrica.

Demokratski savez, glavna oporbena stranka, rekla je da ministrica treba "povući svoju izjavu i ispričati se".

- Ovi komentari su krajnje neprimjereni i neoprezni jer raširen problem silovanja u Južnoafričkoj Republici ne poznaje društvene i gospodarske granice i nije povezan sa stupnjem naobrazbe - ističe stranka u priopćenju.

Oporbeni političar Mmusi Maimane, čelnik pokreta One South Africa, oštro je napao ministricu zbog njezina "nerazumijevanja" problema silovanja i seksističkog nasilja u zemlji.

"Što prije nam treba novi ministar osnovnog školstva", ocijenio je Maimane.

Nakon paljbe kritika koju je potaknula na društvenim mrežama, ministrica je pokušala razjasniti stvar u priopćenju. Rekla je da je silovanje povezano s moći i da vlada želi odgajati dječake da "od malih nogu znaju upravljati odnosima moći između muškaraca i žena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:42