DIO GRUZIJE

Južna Osetija naprasno otkazala planirani referendum o pridruživanju Rusiji

Moskva je smatrala da nije prikladan trenutak za referendum zbog napete situacije u svijetu uslijed invazije na Ukrajinu.

Anatolij Bibilov

 /Sputnik Via AFP

Odmetnuta gruzijska pokrajina Južna Osetija otkazala je planirani referendum o pridruživanju Rusiji, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Referendum je zatražio bivši pokrajinski vođa Anatolij Bibilov, za kojeg mnogi vjeruju da je to učinio kako bi osigurao svoj reizbor. Međutim, Bibilova je na predsjedničkim izborima u svibnju pobjedio njegov protukandidat Alan Gagloev.

Gagloev je kritizirao referendum, nazivajući ga preuranjenim unatoč tome što je iskazao svoju podršku ideji da se Južna Osetija s vremenom pridruži Rusiji.

Moskva je također smatrala da nije prikladan trenutak za referendum zbog napete situacije u svijetu uslijed njene invazije na Ukrajinu.

Gagloev je, otkako je pobjedio na izborima, pokazao namjeru da se posavjetuje s Moskvom glede integracije Južne Osetije s Rusijom, a najavio je i putovanje u Moskvu u bližoj budućnosti. Odluka o referendumu, koju je donio Bibilov, u međuvremenu je otkazana.

Pokrajina Južna Osetija, koja broji tek 50.000 stanovnika, odcijepila se od Gruzije u ranim 1990-im godinama u krvavom građanskom ratu. Rusija je 2008., nakon kratkog rata protiv Gruzije, priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, druge odmetnute pokrajine koja je nominalno dio Gruzije.

Obje pokrajine u velikoj mjeri ovise o Rusiji u političkom, financijskom, gospodarskom i vojnom smislu. Međutim, za razliku od Južne Osetije, Abhazija je naglasila da ne namjerava postati dio Ruske Federacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:28