SUMMIT U BRUXELLESU

Jutarnji u posjedu nacrta teksta koji će večeras usvojiti EU lideri: Rusiju čekaju teške posljedice

‘Europsko vijeće danas usvaja nove restriktivne mjere koje će nanijeti masivne i teške posljedice Rusiji zbog njezinih postupaka‘

Vladimir Putin

Na stolu šefova država i vlada EU koji se sastaju večeras u Bruxellesu na izvanrednom summitu posvećemom ratu u Ukrajini, bit će već pripremljeni tekst zaključaka. Jutarnji list je dobio uvid u ovaj nacrt.

– Europsko vijeće najsnažnije osuđuje neopravdanu, ničim izazvanu vojnu agresiju protiv Ukrajine. Svojom ilegalnom vojnom akcijom Rusija je grubo prekršila međunarodno pravo i načela UN-ove povelje i ugrozila europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj akt agresije i svo razaranje i gubitak života koje će prouzročiti. Snosit će odgovornost za svoje postupke - stoji u nacrtu zaključaka koje će usvojiti lideri EU.

Europsko vijeće će pozvati Rusiju da 'odmah prekine svoje vojne postupke i bezuvjetno povuče sve snage i vojnu opremu i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Europsko vijeće poziva Rusiju i naoružane formacije koje Rusija podržava da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformiranja'.

– Europsko vijeće izražava žaljenje zbog tragičnog gubitka života i ljudske patnje prouzročene ruskom agresijom. Izažava solidarnost sa ženama, muškarcima i djecom čiji su životi ugroženi neopravdanim napadom. Poziva Rusiju i oružane formacije koje ona podržava da omoguće neometan humanitarni pristup i pomoć svim osobama koje je budu trebale - piše u nacrtu.

Vijeće će osuditi i sudjelovanje Bjelorusije u agresiji na Ukrajinu te pozvati i tu državu da poštuje međunarodne obveze.

– Europsko vijeće danas usvaja nove restriktivne mjere koje će nanijeti masivne i teške posljedice Rusiji zbog njezinih postupaka, u uskoj suradnji s našim partnerima i saveznicima. Vijeće će bez kašnjenja usvojiti prijedlog kojeg su pripremili Europska komisija i Visoki predstavnik - kaže se u tekstu.

– Europsko vijeće poziva na brzu pripremu novog paketa sankcija koji će obuhvatiti i Bjelorusiju - piše u nacrtu kojeg će usvojiti šefovi država ili vlada.

Lideri EU će ponoviti da daju punu potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvati sve države svijeta da ne priznaju odmetnute regije koje je priznala Rusija. EU će pružiti pomoć Ukajini u političkom, financijskom i humanitarnom smislu i organizirati donatorsku konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:20