ZASTUPNIK U BUNDESTAGU

Juratović oštro napao Milanovića: ‘Posljedice njegova ponašanja opet će snositi Hrvati u BiH‘

Juratović je osudio način na koji se Milanović osvrnuo na politički rad svojih kolega i kolegica

Josip Juratović (lijevo), Adis Ahmetović (u sredini, na većoj fotografiji)

 Boris Kovačev/Cropix, Afp/

Zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović reagirao je na izjave predsjednika Zorana Milanovića prema njegovom stranačkom kolegi Adisu Ahmetoviću, kao i prema ostalim članovima Bundestaga.

Juratović je oštro osudio način na koji se Milanović osvrnuo na politički rad svojih kolega i kolegica, piše Klix.ba.

"Komunikacija zasnovana na uvredama, rasističkim izjavama koje više priliče jednom ultradesničaru nego demokratu, samo pogoršava odnose u ovako osjetljivim vremenima. Politika svadljivosti, dizanje međuetničkih netrpeljivosti, prepucavanja bez sadržaja... Posljedice će opet snositi narodi u Bosni i Hercegovini, a ponajviše Hrvati, naveo je Juratović.

Kako je rekao, njemačke institucije su dovoljno jake da ne podliježu lobistima već se orijentiraju prema situaciji koja trenutno vlada u BIH.

"Poučeni ratom u Ukrajini trenutno se širom Europske unije stvorila jaka osjetljivost po pitanju integriteta i suvereniteta jedne države koje svojom retorikom u BiH ozbiljno narušavaju Milorad Dodik, ali i predsjednik Milanović koji podržava Dragana Čovića na suradnju s Dodikom. Iako sa svojim ograničenim ovlastima ne reprezentira vanjsku politiku Hrvatske, svojim izjavama šteti ugledu republike Hrvatske, kako u EU, tako i prema svojoj prvoj susjednoj zemlji BiH s kojom Hrvatska dijeli najdužu granicu, dodao je Juratović.

Naglasio je da je Ahmetović socijaldemokrat, kao i on, te da su za njih pravo, jednakost i sloboda temelj demokratskog svjetonazora, pri čemu sloboda znači i slobodu drugačijeg mišljenja.

"Iako se s pojedinim političkim stavovima kolege Ahmetovića ne slažem, ja poštujem njegovo osobno pravo podržavanja Željka Komšića te indirektno Bakira Izetbegovića​, kao što on respektira moje pravo da podržim našu sestrinsku stranku SDP i njezinog kandidata Denisa Bećirovića. Time očekujem da tenzije koje se neopravdano stvaraju oko normalnog procesa demokratskog sustava, a to je natjecanje ideja i argumenata za bolji život svih građanki i građana BiH, smanje i pozivam da se svi uključe u diskusiju kako stvoriti bolje životne uvjete u nikad složenijoj situaciji BIH", zaključio je Juratović.

Podsjetimo, Ahmetović je nekoliko puta bio na meti izjava Zorana Milanovića, a ranije ovog tjedna, komentirajući izvještaj Bundestaga o BiH, hrvatski predsjednik je Ahmetovića nazvao "Bošnjakom koji glumi građanina".

"Sponzor, odnosno autor, te deklaracije se ne zove ni Hrvoje ni Jovan, nego vjerojatno Muhamed. Znate me, ne nemam ništa protiv Bošnjaka. U toj deklaraciji se BiH zaziva kao građanska država. To je ustvari državna politika Njemačke. Što bismo mi trebali napraviti? Imamo Bošnjaka koji glumi građanina, penetrirao je u SPD… Gdje su tu Hrvati? Kukavičje gnijezdo", kazao je Milanović ranije ovog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:20