VELIKA TRAGEDIJA

Još šest tijela migranata pronađeno nakon brodoloma u Grčkoj, broj mrtvih narastao na 29

Grčka obalna straža objavila je da je u prvih osam mjeseci ove godine spasila gotovo 1500 ljudi, što je oko 600 više nego prošle

Brodolom u Grčkoj

 Dionysios Andronikos/Afp

Još šest tijela pronađeno je nakon brodoloma dvaju brodova s migrantima, koji su se u grčkim vodama dogodili u srijedu i četvrtak, objavila je u subotu grčka obalna straža, dodajući da se broj mrtvih zasad povećao na najmanje 29.

U noći na četvrtak blizu otoka Kythere, južno od Peloponeza nasukala se brodica s 95 migranata. Još u petak na tome je području pronađeno pet tijela.

U subotu su loše vremenske prilike otežale potragu.

U četvrtak su spasioci iz mora izvukli više desetaka preživjelih, uglavnom migranta iz Iraka, Irana i Afganistana. Ukupno ih je spašeno 80.

Jedan od njih je uhićen jer se vjeruje da je riječ o krijumčaru, objavila je u subotu državna televizija Ert.

U četvrtak u zoru u drugome brodolomu blizu Lezbosa utopilo se najmanje 18 osoba, većinom žena. U čamcu je bilo 40 državljana Somalije, a samo ih je deset imalo prsluke za spašavanje.

Grčka obalna straža objavila je da je u prvih osam mjeseci ove godine spasila gotovo 1500 ljudi, što je oko 600 više nego prošle godine.

"Da bismo spriječili ilegalne odlaske ljudi iz Turske, moramo izvršiti pritisak na tu zemlju na razini Europske unije, jer će se u protivnom nastaviti gubitak ljudskih života", rekao je u subotu na konferenciji MED5 u Paphosu grčki ministar migracija Notis Mitarachi.

MED5 okuplja pet mediteranskih zemalja koje se nalaze na prvoj crti za prihvat migranata, a to su Grčka, Španjolska, Cipar, Malta i Italija.

Te zemlje tijekom ove godine očekuju dolazak 160.000 migranata na svoje obale, rekao je prošli mjesec Mitarachi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:19