ANK BIJEVELD

Još jedna nizozemska ministrica podnijela ostavku zbog fijaska u Afganistanu i izbjegličke krize

Bijleveld je šesta u nizu ministara koji su napustili dužnost otkad je u siječnju skandal s dječjim doplatcima srušio vladu
Bivša nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld
 Bart Maat

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld u petak je rekla da će podnijeti ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom izbjeglica iz Afganistana prošli mjesec, nakon sličnog poteza ministrice vanjskih poslova Sigrid Kaag.

Većina parlamentarnih zastupnika u četvrtak je izjavila da su obje ministrice odgovorne za spor odgovor vlade na talibansko preuzimanje vlasti i za neuspjeh u pripremi sigurnog prolaza tisuća Afganistanaca koji su mogli ispunjavati uvjete za azil u Nizozemskoj.

Bijleveld je šesta u nizu ministara koji su napustili dužnost otkad je u siječnju skandal s dječjim doplatcima srušio vladu premijera Marka Ruttea.

Vlada je od tada u privremenom statusu, budući da su napori Ruttea i Kaag da sastave novu vladu stali nakon općih izbora prije šest mjeseci.

Kaag je podnijela ostavku odmah nakon što su zastupnici prihvatili prijedlog u kojem se izriču kritike na račun vlade jer nije uspjela evakuirati dio Afganistanaca i jer nije unaprijed uočila da bi talibani mogli vrlo brzo preuzeti vlast.

"U mojem shvaćanju demokracije i našoj tradiciji vlade, ministar mora otići ako je njegova politika doživjela osudu. Stoga ću podnijeti njegovom visočanstvu (kralju Willemu-Alexandru) ostavku na mjesto ministrice vanjskih poslova", rekla je Kaag.

Bijleveld je isprva rekla da će ostati, ali je dan poslije razmislila nakon oštrih kritika članova vlastitih Kršćanskih demokrata.

"Htjela sam završiti našu misiju da dovedemo na sigurno one koji su još uvijek u Afganistanu i računaju na nas", rekla je Bijleveld. "Ali moj stav je postao predmet rasprave i ne želim ometati važan posao ljudi koji rade za mene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 14:32