SMRT NA MEDITERANU

Još jedna brutalno mučna tragedija izbjeglica: ‘Mislimo da su umrli od gladi i žeđi‘

Roberto Ammatuna, općinski načelnik Pozzalla, kaže za preživjele: ‘Užasno izgledaju, kao da su se spasili iz nacističkog logora‘

Arhivska fotografija spašavanja migranata na moru

 Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

"Mislimo da su umrli od gladi i žeđi", lakonski kaže Claudia Cardoletti, predstavnica Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Smrtnih žrtava je šest: dvoje male djece, dečko od 12 godina, tri žene, među kojima i majka i baka nekoliko preživjele djece. Svi su bili iz Sirije. Bačeni su u more, kako su umirali.

Vijest o toj, još jednoj, brutalno mučnoj tragediji, pročula se kad je patrolni brod talijanske Obalne straže iskrcao u Pozzallu 28 preživjelih, prekrcanih s trgovačkog broda s liberijskom zastavom koji je brodolomce spasio na nekih 80 milja od libijske obale.

Posrijedi su izbjeglice ne iz Libije, nego Sirije i Afganistana, koji su se kopnom probili u Tursku, odakle su krenuli brodom 30 kolovoza. Kad je nestalo goriva plutali su bespomoćno, struje su ih nosile prema Libiji, dok je nestajalo hrane i vode, po noći bilo mrzlo, a po danu vrelo pod mediteranskim suncem.

Roberto Ammatuna, općinski načelnik Pozzalla, kaže za preživjele: "Užasno izgledaju, kao da su se spasili iz nacističkog logora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:51