POMORSKI SPOR

Još jedan incident u Južnom kineskom moru: Kina vodenim topovima gađala dva filipinska broda?

Manila i Peking imaju dugu povijest pomorskih sporova u Južnom kineskom moru
 Handout/Afp

Dužnosnik filipinske obalne straže u nedjelju je optužio Kinu da je ispalila vodene topove i udarila u filipinske brodove za opskrbu u Južnom kineskom moru, pri čemu je jedan od brodova pretrpio "ozbiljno oštećenje motora".

Jay Tarriela, glasnogovornik obalne straže, objavio je na platformi društvenih medija X da je kineska obalna straža u nedjelju ujutro u Južnom kineskom moru "vodenim topovima gađala" dva filipinska broda za opskrbu Unaizah Mae 1 i M/L Kalayaan .

"M/L Kalayaan pretrpio je ozbiljno oštećenje motora. Suprotno dezinformacijama kineske obalne straže, UM1 je udario CCG brod", rekla je Tarriela na platformi društvenih medija X.

To je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od listopada u blizini Second Thomas Shoala, nenaseljenog plićaka unutar filipinske ekskluzivne gospodarske zone.

Manila i Peking imaju dugu povijest pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kroz koje svake godine prođu milijarde dolara robe.

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući vode i otoke u blizini obala svojih susjeda, i ignorira je odluku međunarodnog suda iz 2016. da zahtjev nema pravne osnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:08