REPORTERI BEZ GRANICA

Jong-il, Ahmadinedžad, Putin i Gadafi simboli borbe protiv slobode tiska

Uz kolumbijske gerilce, španjolske teroriste te šefove mafijaških obitelji na listi 'grabežljivaca' slobode medija se nalaze i vođe država poput Kine, Irana, Ruande te Tunisa
 Reporteri bez granica

PARIZ - Međunarodna ogranizacija Reporteri bez granica objavili su u ponedjeljak, povodom Svjetskog dana slobode tiska, popis ' 40 grabežljivaca ' koji svojim djelovanjem pokušavaju onemogućiti slobodan i aktivan rad novinara. Na listi se nalaze politički, vjerski i vojni čelnici te terorističke organizacije koje sustavno sabotiraju slobodu tiskanih medija.

Osim šefova mafijaških 'obitelji' ili terorističkih organizacija, na listi se nalazi i čak 17 državnika. Tako se na primjer uz kolumbijske gerilce iz skupine FARC-a ili španjolsku ETA-u spominju i kineski predsjednik Hu Jintao, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, ruandski predsjednik Paul Kagame te tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali.

- U Latinskoj Americi novinarima najveće probleme rade dileri droge, diktatura na Kubi, FARC te brojne paravojne prostrojbe. U Africi je malo toga doživjelo promjenu na bolje, a situacija na Bliskom istoku te Aziji također se pogoršava - navode Reporteri bez granica u svom priopćenju.

No, unatoč uglavnom crnim vijestima, ima i pozitivnih primjera. Jedan od njih je i šefa somalijskih obavještajnih službi Mohamed Warsame Darwish koji je ove godine 'nestalo' s liste 'grabežljivaca'.

Reporteri bez granica povodom 25. obljetnice koju slave ove godine pokreću i reklamnu kampanju koju za sada ilustriraju posteri šefova država, Vladimira Putina, Kim Jong-ila, Mahmuda Ahmadinedžada i Moamara Gadafija, poznatih po svojim vrlo strogim kontrolama slobode tiska.

Priopćenje Reporteri zaključuju podsjećanjem da je od početka 2010. slobodu govora devet novinara platilo životom dok se čak 300 nalazi u zatvoru.

Prošle je godine Hrvatska bila smještena na 78. mjesto ljestvice slobode medija. Ispred nas su bile Crna Gora, Srbija pa i Kosovo. Za primjer, Kuba se našla na 170. mjestu, a SAD na 20. Prva je bila Finska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:10