BRITANSKI PREMIJER

Johnson naprasno prekinuo odmor na Karibima i odletio u U.K.: Sunakovi pristaše tvrde da je već skupio 100 zastupnika

Rishi Sunak je ostao u prednosti i favorit je za pobjedu s podrškom već 90 zastupnika

Rishi Sunak i Boris Johnson

 Ben Stansall/Afp

Bivši britanski premijer Boris Johnson sve više napreduje u svom hrabrom pokušaju da se vrati u Downing Street nakon ostavke Liz Truss unatoč kritičarima koji upozoravaju da time riskira gurnuti konzervativce u novi kaos zbog predstojeće parlamentarne istrage o skandalu ‘Partygate‘, prenosi The Guardian.

I dok je bivši britanski premijer odjurio sa svog karipskog odmora kako bi prikupio podršku među zastupnicima, Rishi Sunak je ostao u prednosti i favorit je za pobjedu s podrškom već 90 zastupnika, uključujući Dominica Raaba i Sajida Javida. Njegovi pristaše tvrde da je prošao prag od 100 imena koja su mu potrebna da bi bio uvršten na glasački listić.

Međutim, Johnson je dobio potporu šest sadašnjih ministara u vladi – Bena Wallacea, Simona Clarkea, Chrisa Heatona-Harrisa, Jacoba Rees-Mogga, Aloka Sharme i Anne-Marie Trevelyan – dok se također vjeruje da bivša ministrica unutarnjih poslova Priti Patel razmišlja da također stane na njegovu stranu.

Johnsonovi saveznici hvalili su se da će on "lako" prijeći prag od 100 zastupnika i tvrdili da bi bio jak kandidat za pobjedu. Rekli su da traži "pakt jedinstva" sa Sunakom kojim bi se izbjeglo glasanje članova.

Ni Johnson ni Sunak još se nisu službeno izjasnili, dok je Penny Mordaunt, državna ministrica za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva, postala prva koja je objavila da se kandidira.

Kritičari bivšeg premijera rekli su da će se neki torijevski zastupnici vjerojatno osamostaliti ili prijeći u drugu stranku ako on ponovno pobijedi.

Prema izmijenjenim pravilima stranačkog Odbora 1922 za izbor novog čelnika, za službenu kandidaturu potrebna je pisana podrška 100 članova. Čelnik Odbora, Sir Graham Brady, koji je ozbiljnim razgovorom (pritiskom većine članova) naveo već trećeg premijera na odlazak u nešto više od tri godine, vjerojatno je postavio taj prag upravo u pokušaju da eliminira Johnsonovu kandidaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:43