OTOK VRIJE

Johnson je preživio glasanje, ali pritisak se ne smanjuje: Podjele unutar Konzervativne stranke sve su veće

S druge strane, Johnsonove poteze pozdravljaju mnogi s torijevske tvrde desnice, koji podržavaju oštar stav prema Bruxellesu

Boris Johnson

 Daniel Leal/Afp

Britanski premijer Boris Johnson preživio je glasanje o povjerenju u ponedjeljak, no podjele unutar njegove Konzervativne stranke mogle bi postati sve oštrije ako idući tjedan nastavi s odlukom o jednostranom prelaženju preko odredbi sporazuma o Brexitu, posebno po pitanju Sjevernoirskog protokola. Sunday Times je saznao da premijer planira objaviti zakon koji će vladi omogućiti jednostrano djelovanje kako bi se hrana i roba koja ulazi u Sjevernu Irsku izuzele od provjera EU.

Takvi aranžmani nisu dogovoreni sporazumom o Brexitu koji je stupio na snagu u siječnju 2020., a koji nalaže da roba mora imati posebne deklaracije kako bi s britanskog otoka ušla na irski otok, što zahtijeva dodatni administrativni napor. Shema je osmišljena kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja ostaje dio EU, te kako bi se izbjeglo kršenje mirovnog Sporazuma na Veliki petak.

Bruxelles tvrdi da zakon koji Johnson planira objaviti krši zakonske obveze Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon što je više od 40 posto torijevaca glasalo protiv Johnsona, premijer će teško progurati planirane reforme. Nekoliko je konzervativnih zastupnika navelo kako je razlog njihova glasanja za smjenu Johnsona s dužnosti bila premijerova namjera da jednostrano prijeđe preko međunarodnog sporazuma o trgovini.

Međutim, Johnsonove poteze pozdravljaju mnogi s torijevske tvrde desnice, koji podržavaju oštar stav prema Bruxellesu. Times od izvora bliskog vladi saznaje da će se viši zastupnici s lijeve strane stranke oštro protiviti sjevernoirskom zakonodavstvu. Među njima je Jesse Norman, bivši ministar financija, koji je u ponedjeljak javno podržao glasanje protiv premijera. Rekao je kako bi kršenje protokola o Sjevernoj Irskoj bilo "ekonomski vrlo štetno, politički bezumno i gotovo sigurno protuzakonito". Smatra se da bi zakon mogao proći u House of Commons, odnosno Donjem domu. Ali, suočit će se s velikim otporom u Domu lordova, Gornjem domu, gdje će se pobunjenim torijevcima pridružiti laburisti koji su protiv mjera.

Simon Coveney, irski ministar vanjskih poslova, upozorio je Johnsona da ne koristi Sjevernu Irsku za ostvarivanje prava svoje stranke.

"Ako podjele unutar Konzervativne stranke utječu na Irsku, jer premijer ili britanska vlada odluče zauzeti tvrđi stav oko Brexita ili Sjevernoirskog protokola kako bi zadržali potporu unutar stranke, onda je očito da (to) utječe na Irsku", rekao je Coveney.

Boris Johnson je pod pritiskom nekih saveznika da rekonstruira svoj kabinet kao način povratka autoriteta nad konzervativnim zastupnicima. U ponedjeljak navečer Johnson je održao sastanak s 20 saveznika na kojem su ga neki pozvali da otpusti one koji nisu izjavili lojalnost. Neki od izvora za Times su rekli da bi Johnson mogao provesti "osvetničku rekonstrukciju" koja će se uglavnom usredotočiti na niže ministarske poslove, a ne na pozicije u vladi. Svoje nove zastupnike Johnson bi mogao dovući sa sjevera Engleske i iz Midlandsa, tzv. Crvenog zida, gdje je osigurao potporu na izborima 2019. godine. Imena predložena za promaknuće uključuju Richarda Holdena koji je bio jedan od glavnih konzervativaca koji je vršio pritisak na vođu laburista Keira Starmera. Holden, zastupnik iz Durhama, kritizirao je Starmera zbog navodnog kršenja ograničenja koronavirusa u njegovoj izbornoj jedinici na sjeveroistoku.

Lojalisti i pobunjenici vjeruju kako su deseci ministara i vladinih pomoćnika vjerojatno glasali protiv njega. Trinaest članova Johnsonove vlade nije javno obznanilo kako je glasovalo u ponedjeljak. Zbog toga ministri iz vlade pozivaju Johnsona da otpusti članove koji nisu objavili da ga podržavaju u glasanju o povjerenju. Među njima su osam parlamentarnih privatnih tajnika te glavni odvjetnik Alex Chalk, gospodarski tajnik u Ministarstvu financija John Glen, ministrica za Afriku u uredu vanjske politike Vicky Ford, ministrica za sigurnost pacijenata i primarne skrbi u Ministarstvu zdravstva Maria Caulfield i ministrica okoliša Jo Churchill. No, ako se Johnson odluči za široku rekonstrukciju, čak bi i neki od njegovih najviših ministara mogli biti u opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56