UZ PAPIN BLAGOSLOV

Joe Biden u subotu navečer primio pričest u irskoj i američkoj crkvi u Rimu

Papa je američkom predsjedniku rekao da je "dobar katolik", što izaziva bijes radikalnih protivnika čelnika Katoličke crkve
Papa Franjo i Joe Biden
 AFP PHOTO /VATICAN MEDIA/HANDOUT

U Vatikanu je u petak u podne poglavar Katoličke crkve papa Frane, primio je u audijenciju drugoga, Joea Bidena, predsjednika Sjedinjenih Država Amerike, izvijestio je Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima.

Dodajući kako su dva najmoćnija katolika na svijetu (Biden je drugi katolik na čelu SAD-a, prvi je bio John F. Kennedy) razgovarala o siromaštvu, imigraciji, borbi protiv klimatske krize, okončanju pandemije covida-19 – a i pravu katolika Bidena na pričest. “Papa mi je rekao da se smijem pričešćivati“, rekao je kasnije Biden. Dodajući da mu je latinskoamerički papa rekao da je “dobar katolik”. Iako nije ozakonio zabranu pobačaja u SAD-u.

image
Američki predsjednik Joe Biden napušta crkvu Patrizio a Villa Ludovisi
Brendan Smialowski/AFP

Dan kasnije, u subotu navečer, Biden je djelom potvrdio odobrenje pape Franje. Otišao je na misu u rimsku Chiesa di S. Patrizio a Villa Ludovisi. Prema imenu sveca lako je zaključiti da je crkva sjedište irske zajednice, a u nju zalazi i američka zajednica. Pa je za Bidena, podrijetlom Irca, idealna lokacija. A i blizu je američke ambasade.

Ondje se Biden pričestio, kako je za Reuters prenijela osoba koja je sudjelovala na misi.

image
Američki predsjednik Joe Biden napušta crkvu Patrizio a Villa Ludovisi
Brendan Smialowski/AFP

Što će dodatno razbjesniti američke konzervativne biskupe, među kojima se ističe Raymond Burke (bio je i u Zagrebu), ali i ostale protivnike smjera siromašne, puku otvorene Crkve, Crkve koja u središtu ima osobu, a ne dogmu. Iako papa Franjo ne odustaje od crkvene dogme, ipak je on isusovac. Treba li još jednom navoditi da ga ne voli ni većina biskupa u Hrvatskoj koji i dalje pričaju o “Stepinčevoj crkvi” iako je Katolička, dakle opća?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:24