‘NAPAD BEZ POVODA‘

Joe Biden objavio sankcije za Rusiju: ‘Putin je agresor, on je izabrao taj rat i sada će snositi posljedice‘

Biden je nakon vijesti o ruskom napadu okupio svoje savjetnike u slavnoj "situacijskoj sobi" Bijele kuće

Predsjednik SAD-a Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak je tijekom obraćanja javnosti objavio sankcije koje će SAD nametnuti Rusiji te da će Rusija snositi posljedice zbog poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Rusija je napala Ukrajinu bez razloga. Ovo je osmišljeni napad i Putin ga je planirao dugo. Pripremio je zalihe krvi i bolnice na terenu, to vam sve govori. Odbacio je napore SAD-a i naših saveznika da riješimo otvorena pitanja. Tjednima upozoravamo da će se ovo dogoditi. Prošlog se tjedna pojačalo bombardiranje u Donbasu. Vidjeli smo politički teatar u Moskvi, da će Ukrajina napasti Rusiju i da će počiniti genocid. Vidjeli smo kršenje međunarodnog prava - rekao je Biden u uvodu.

- U trenutku kada se Vijeće sigurnosti UN-a sastalo, Putin je naredio napad na Ukrajinu. Bili smo transparentni i otkrivali ruske poteze kako ne bi bilo dvojbe oko toga što se događa. Putin je agresor, on je izabrao taj rat i sada će snositi posljedice - rekao je Biden.

Američki je predsjednik potom objavio sankcije koje će SAD nametnuti Rusiji.

"Odobravam nove sankcije. Dizajnirali smo ih tako da dugotrajni učinak na Rusiju bude golem. SAD ovo ne radi sam, mjesecima radimo koaliciju koju čine 27 zemalja Europske unije i zemlje grupe G7. Ograničit ćemo Ruse u poslovanju u dolarima, eurima, funtama i jenima. Onemogućit ćemo im da sudjeluju u ekonomiji 21. stoljeća. Onemogućit ćemo ih u financiranju i jačanju svoje vojske. Sankcionirali smo ruske banke koje barataju imovinom od preko bilijun dolara. Danas ćemo blokirati još četiri banke. Sva imovina u SAD-u bit će im zamrznuta. Na popis sankcioniranih osoba dodali smo osobe koje profitiraju od politike Kremlja. U utorak ćemo onemogućiti ruske tvrtke u traženju financija na europskom i američkom tržištu."

CNN donosi detalje sankcija koje je Biden najavio:

- Najveća ruska financijska institucija Sberbank i njezinih 25 podružnica isključeni su iz američkog financijskog sustava; Sberbank drži gotovo trećinu imovine ruskog bankarskog sektora

- Blokirane i druga najveća ruska banka VTB i njezinih 20 podružnica te još tri velike ruske banke: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC i Novikombank

- Trinaest najvećih ruskih državnih tvrtki isključeno je s američkog tržišta: Sberbank, AlfaBank, Kreditna banka Moskve, Gazprombank, Ruska poljoprivredna banka, Gazprom, Gazprom Njeft, Transnjeft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot i Ruska željeznica

- Sankcionirani su pripadnici ruske elite: Sergej Ivanov i njegov sin Sergej, Andrej Patrušev i njegov sin Nikolaj, Igor Sečin i njegov sin Ivan, Andrej Pučkov, Jurij Solviev i njegove dvije građevinske tvrtke, Galina Uljutina i Aleksandar Vedjakin

- Sankcionirane su 24 bjeloruske tvrtke i osobe: dvije velike državne banke, devet obrambenih tvrtki i sedam dužnosnika te pripadnika bjeloruskih elita

- Sankcionirana je ruska vojska

- Sankcionirane su neki tehnološki proizvodi koje Rusija uvozi

image

Predsjednik SAD-a Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

O idućim potezima američki predsjednik je rekao:

- Poduzimamo korake da obranimo svoje saveznike na istoku Europe. U petak ćemo organizirati samit s NATO saveznicima. Tamo ćemo im ponovno pokazati da smo solidarni s njima te definirati iduće korake. Američki vojnici ne idu u Europu kako bi se borili u Ukrajini već kako bi branile NATO saveznike. NATO je ujedinjen i usredotočen i ispunit ćemo obveze iz članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora. U utorak ćemo poslati NATO-ove trupe u zemlje na istočnoj granici našeg saveza, u Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Rumunjsku, a odobrio sam slanje još američkih snaga u Njemačku. Razmatramo i druge poteze.

Predsjednik SAD-a rekao je da Amerika ove godine Ukrajini poslala obrambenu opremu vrijednu 650 milijuna dolara.

Biden je potom nastavio:

- Moja administracija koristi sve alate koje su nam dostupni kako bismo zaštitili Amerikance i američke obitelji od visokih cijena energenata. Napravit ću sve kako bi ublažio bol koju Amerikanci osjećaju na benzinskim crpkama. Amerika se bori za slobodu i odlučno se suprotstavljamo nasilnicima.

- Razgovarao sam sa Zelenskim i uvjerio ga da će mu SAD i naši saveznici pomoći. Sljedeći će mjeseci biti teški za Ukrajince. Ukrajinci su pokazali da neće tolerirati napade na sebe. Putin je napao globalni mir i sada cijeli svijet vidi što su Putin i njegovi kompanjoni. Putin je željan carstva i radi sve kako bi to ostvario. SAD i druge slobodne zemlje tome će se suprotstaviti. Putinova agresija će Rusiju skupo koštati. Putin će biti izopćenik na svjetskoj sceni i svi koji stanu uz njega nosit će mrlju.

image

Predsjednik SAD-a Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

Predsjednik SAD-a rekao je da su sankcije koje bi se nametnule ruskom predsjedniku još uvijek na stolu.

- Nije blef, na stolu su - rekao je Biden, ali nije htio reći zašto Putina već sada nije sankcioniran.

Biden je upitan hoće li razgovarati s Putinom.

- Nemam takvih planova.

Novinari su Bidena pitali zašto Rusiju neće isključiti iz sustava za posredovanje i izvršavanje financijskih transakcija SWIFT.

- Sankcije koje smo predložili bit će teže od SWIFT-a. To je uvijek opcija, ali to nije pozicija koju Europa želi zauzeti.

Biden je upitan o Putinovim tvrdnjama da će na petljanje u ukrajinsko pitanje odgovoriti snagom kakvu svijet do sada nije vidio.

- Ne znam čime prijeti, znam što je napravio. Nitko nije očekivao da će sankcije onemogućiti nešto. On mora znati što slijedi, a Rusi moraju znati što on radi. Neće odustati zbog sankcija. On će nas testirati.

Novinare je zanimalo misli li Biden da će Putin ići dalje od Ukrajine?

- Da.

image

Predsjednik SAD-a Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

Biden je upitan koliko će kriza u Ukrajini utjecati na ekonomske prilike u SAD-u.

- Nema sumnje da će svijet reagirati kada nuklearna sila napadne drugu zemlju. Nije vjerojatno da će ovo dugo trajati ako ustrajemo sa sankcijama.

Novinare je zanimalo misli li Biden da je podcijenio Putina.

- Ne. Čuli ste njegov govor. Ambicije su mu veće. Želi ponovno uspostaviti Sovjetski savez. Njegove su ambicije suprotne od svijeta u kojem živimo.Vjerujem u ove sankcije. Sad će vidjeti učinak sankcija. Sankcije će ga oslabiti i morat će odlučiti hoće li reagirati ili će postati svjetska snaga drugog reda.

Biden je upitan o mogućnosti izbijanja novog Hladnog rata.

- Svijet je protiv onoga što Putin radi. Bit će hladan dan za Rusiju. Ne vidite da mu puno ljudi priskače u pomoć.

Novinari su od Bidena zatražili da kaže hoće li Kina pomoći izolirati Rusiju.

- Nisam spreman komentirati to.

Biden je rekao i da SAD trenutno obavlja konzultacije s Indijom oko krize u Ukrajini.


Američki predsjednik još ranije je obećao uvođenje razornih sankcija protiv Rusije, a danas bi trebali saznati o čemu se radi.

Biden je tu poruku objavio na Twitteru uoči večerašnjeg obraćanja naciji.

Tvrdi da će sankcije imati razorne posljedice po rusko gospodarstvo.

Biden je nakon vijesti o ruskom napadu okupio svoje savjetnike u slavnoj "situacijskoj sobi" Bijele kuće.

Potom je sudjelovao na virtualnom sastanku G7, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta koje su žestoko osudile ruskoga predsjednika Vladimira Putina zbog napada na Ukrajinu.

Amerikanci su već nametnuli sankcije kompaniji koja upravlja naftovodom Sjeverni tok 2, dvjema ruskim bankama, VEB i PSB, i petorici oligarha bliskih Vladimiru Putinu.

Biden nije isključio mogućnost da nametne sankcije Putinu osobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:57