IGNORIRAJU GA

Joe Biden kaže da je ponudio cjepivo Sjevernoj Koreji, ali da nije stigao nikakav odgovor

Rekao je da bi bio spreman sastati se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom ukoliko pokaže da je zainteresiran

Joe Biden u Južnoj Koreji

 Saul Loeb/Afp

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je cjepivo protiv covida Sjevernoj Koreji, ali nikakav odgovor nije primio, rekao je u subotu u Seoulu nakon sastanka s južnokorejskim kolegom s kojim je dogovorio vojne vježbe i obećao mu više oružja radi odvraćanja sjevernog susjeda.

Američki predsjednik izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za medije s novim predsjednikom Južne Koreje, Yoon Suk-yeolom, nakon njihova prvog summita u Seulu.

Rekao je da bi bio spreman sastati se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom ukoliko pokaže da je zainteresiran za ozbiljne razgovore.

Bilo kakav sastanak s Kimom moguć je "samo ako je on iskren", rekao je Biden na konferenciji u Seoulu.

I Yoon je ponudio pomoć Sjevernoj Koreji u borbi protiv epidemije covida-19, ali Pjongjang do sada nije odgovorio.

Sjeverna Koreja je u subotu peti dan za redom izvijestila o više od 200.000 novih pacijenata sa simptomima groznice, ali zemlja nije dogurala daleko s cjepivima i modernim liječenjem pandemije.

Biden i Yoon zajednički u odvraćanju S. Koreje

Biden i Yoon dogovorili su se u subotu da će održati veće vojne vježbe i razmjestiti više američkog oružja ako bude potrebno kako bi odvratili Sjevernu Koreju, u jačanju savezništva kako bi se uhvatili u koštac s novim regionalnim i globalnim izazovima.

Biden i Yoon Suk-yeol rekli su da se desetljećima star savez njihovih zemalja treba razvijati ne samo kako bi se suočili s prijetnjama S. Koreje, već i kako bi indopacifička regija ostala "slobodna i otvorena" te kako bi zaštitili globalne lance opskrbe.

Ovo je prvi susret dvojice lidera od od inauguracije južnokorejskog predsjednika prije 11 dana. Prijateljski susret saveznika u sjeni je zbog obavještajnih podataka koji pokazuju da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un spreman provesti nuklearne ili raketne testove.

Yoon je tražio dodatna jamstva da će Sjedinjene Države pojačati svoje odvraćanje od prijetnji S. Koreje. U zajedničkoj izjavi, Biden je ponovno potvrdio predanost SAD-a u obrani Južne Koreje i nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

Dvije strane složile su se da će razmotriti proširenje svojih kombiniranih vojnih vježbi, koje su posljednjih godina smanjene kako bi se smanjile napetosti sa Sjeverom, navodi se u priopćenju.

Baterije i poluvodiči

SAD je također obećao razmjestiti "stratešku imovinu", koja obično uključuje zrakoplove-bombardere dugog dometa, podmornice za lansiranje projektila ili nosače zrakoplova, ukoliko će to biti potrebno za odvraćanje Sjeverne Koreje.

Biden je rekao da je savez SAD-a i Južne Koreje izgrađen na protivljenju promjeni granica silom, čime se očito referirao na ruski rat u Ukrajini i kineske tvrdnje o polaganju prava nad Tajvanom.

Promjene u međunarodnoj trgovini i lancima opskrbe dale su novi poticaj zemljama da prodube svoje odnose, rekao je Yoon i pozvao na suradnju na baterijama i poluvodičima.

Biden je iskoristio posjet kako bi promovirao ulaganja korejskih tvrtki u SAD-u, uključujući potez južnokorejske tvrtke Hyundai Motor Group da uloži oko 5,5 milijardi dolara u izgradnju svojih prvih namjenskih pogona za proizvodnju potpuno električnih vozila u Sjedinjenim Državama.

Dvojica čelnika obišli su u petak ogromnu Samsungovu tvornicu poluvodiča. Biden je ondje rekao da zemlje poput SAD-a i J. Koreje koje "dijele vrijednosti", trebaju više surađivati ​​kako bi zaštitile ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:13