BRUTALNA OSVETA

Jezivi prizori iz Hersona: Ljude koji su surađivali s Rusima zavezali za rasvjetne stupove

Londonski Sunday Times izvijestio je da su ukrajinske obavještajne službe organizirale uhićenja brojnih izdajnika

Ilustracija

 -/Afp

Ukrajinski vojnici ušli su u svaki kutak Hersona u petak i tijekom vikenda, oslobodivši stratešku luku gotovo devet mjeseci nakon ruske okupacije. Tako im je otvorena mogućnost da rojne borci iz vlastitih redova suoče s optužbama da su pomagali neprijatelju.

Fotografija Associated Press snimljena u nedjelju prikazuje dvojicu, kako se tvrdi, kolaboracionista vezanih za rasvjetne stupove u netom oslobođenom gradu, dok iščekuju neizvjesnu sudbinu.

Londonski Sunday Times izvijestio je da su ukrajinske obavještajne službe organizirale uhićenja brojnih izdajnika, koje su često držali tjednima iza rešetaka bez optužbe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u petak kolaboracionistima koji su ostali u gradu nakon ruskog povlačenja. Pozvao ih je da se predaju uz jamstvo da će se prema njima "postupati u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima".

U nedjelju navečer poručio je da je u Hersonu već zabilježeno 400 slučajeva ratnih zločina. Zelenski je dodao da je "neutralizacija sabotera" još uvijek u tijeku.

Guverner regije Herson Jaroslav Januševič tvrdi da su Rusi minirali gotovo sve dok su se povlačili iz grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17