‘VEO TIŠINE‘

Jezive ispovijesti zlostavljanih redovnica: ‘Tjerali su nas na prostituciju, govorili nam da moramo patiti za Isusa...‘

Neke su, pokazala je vatikanska istraga, bile primorane na prostituciju kako bi zaradile za život

Ilustracija/Časne sestre

 Joe Klamar/AFP

U šokantnoj knjizi "Veo tišine", koju je nedavno objavio novinar Vatican Newsa Salvatore Cernuzio, iznesene su zabrinjavajuće tvrdnje o nasilju nad redovnicama među kojima su neke posvjedočile da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane svećenika. Ujedno, tjerali su ih na težak fizički rad, a govorili su im da "moraju patiti za Isusa". U zlostavljanju su sudjelovale i časne majke, navodi Daily Mail, koje su neposlušne redovnice izlagale brutalnim kaznama, pogotovo ako bi se požalile na svećenike.

- Radije su štitili ugled institucije nego pomogli žrtvama. Tako je jedna žrtva premještena u drugu župu, optužili su je da je svojim postupcima zavela svećenika, a on je ostao i nastavio sa svojim nasiljem - stoji u uvodu knjige.

Kultura straha

Cernuzio u knjizi navodi kako su mnoge redovnice izložene ismijavanju i poruzi ako bi se ikome požalile na svoje probleme, a naročito su nasilju bile izložene redovnice iz Afrike, Indije te s Filipina koje tvrdu da su napadane i na rasnoj osnovi. U knjizi koja stvara novi problem i veliki skandal u Katoličkoj crkvi zabilježena su svjedočanstva jedanaest redovnica. Svaka od žena koje su razgovarale s novinarom tražile su da im jamči sigurnost i zaštiti identitet, što novinar pripisuje "kulturi straha" u redovima časnih sestara. Stoga im je izmijenio imena. Jedna od njih je Francuskinja "Tereza" koja je posvjedočila kako je morala raditi teške fizičke poslove. U jednom trenutku zamolila je svoju nadstojnicu da ju poštedi zbog velikih problema s leđima, no ismijana je te joj je rečeno da mora patiti za Isusa.

- U samostanu sam se osjećala kao da sam pas. Kad su nam rekli da sjednemo, sjele smo, kad su rekle da ustanemo, ustale smo, kad su rekle da se prevrnemo, prevrtale smo se - slikovito je opisala Australka "Elizabeth".

Za 31-godišnju "Aleksandru", časnu sestru iz jedne istočnoeuropske zemlje, pakao je počeo kada je počela raditi s mladim redovnicama koje su imale slične probleme.

Počeo ju je zlostavljati svećenik, a od svojih nadređenih dobila je poruku kako je očito, ako se to dogodilo, da su časne sestre provocirale svećenike. Afrička redovnica u Minnesoti je tjerana, sa svojim kolegicama crne boje kože, da po cijele dane čisti snijeg, jer je "mlada i snažna", no ni jedna bijela redovnica nije to morala činiti iako su bile iste dobi.

Odvojene od svijeta

"Veo tišine" samo je jedna u nizu knjiga koje u posljednje vrijeme otkrivaju probleme iza samostanskih zidina. Redovnice koje žive u njima velik dio svog vremena provedu u molitvi ili bavljenju kućanskim poslovima. Neke imaju određene poslove zbog kojih izlaze iz samostana, no većina je potpuno odvojena od svijeta i zajednice, zbog čega se teško mogu komu obratiti za pomoć.

Zbog sve glasnijih optužbi iznesenih u knjigama, kao i u novinama, kardinal Joao Braz de Aviz naložio je istragu u brojnim samostanima.

Jedno od svjedočanstava je i "Marcelino". Redovnica iz Južne Amerike došla je u jedan talijanski samostan prije 20 godina, kada je imala samo 19 godina. Kaže da su uvjeti bili strašni. Djevojke su morale tražiti odobrenje da odu na toalet, a trebale su i posebno moliti da bi dobile higijenske uloške tijekom menstruacije. Kada je sugerirala da bi se takvi postupci mogli ublažiti, časna majka joj je vičući rekla kako se "uvijek žali" te ju pitala "želi li biti svetica ili ne".

Na nasilje iza samostanskih zidina upozoravaju i pojedini svećenici, poput Giovannija Cuccija koji je napisao članak o problemima u jezuitskom samostanu, a članak je odobrio i sam Vatikan. U njemu se navode primjeri rasizma te se iznosi tvrdnja kako je seksualno nasilje nad djecom u raspravama javnosti zasjenilo teško zlostavljanje koje svakodnevno proživljavaju časne sestre.

Prije tri godine vatikanske novine Osservatore Romano otkrile su, piše Daily Mail, brojne slučajeve prekomjerne eksploatacije časnih sestara koje su natjerane da rade kao kućne pomoćnice biskupima i kardinalima bez ikakve naknade. Mnoge od tih djevojaka bile su dobro ili visoko obrazovane, no nisu smjele napredovati jer su njihovi nadređeni tražili da obavljaju jednostavne, nerijetko i besmislene zadatke, a sve je služilo "lomljenju kičme".

Proglašene izdajicama

Jedna od najvažnijih žena u Vatikanu, dotajnica Biskupske sinode Nathalie Becquart u knjizi je ustvrdila kako ono što je donedavno funkcioniralo u kontekstu piramidalne autoritativne vlasti već dulje vrijeme nije poželjno niti preporučljivo. Dodala je kako čuje "jecaje i patnju" žena koje su u samostan došle jer su osjetile poziv da službe Bogu, a izložene su torturi. Kada bi se nekome požalile, nije bilo sluha, štoviše, često su stigmatizirane kao izdajnice te su kasnije imale problem naći civilni posao. Kardinal de Aviz otkrio je prošle godine da je Papa Franjo otvorio dom u Rimu za izbačene časne sestre. Kardinal je rekao i kako je tijekom svoje istrage bio šokiran uvjetima života redovnica, rekavši kako je otkrio da su neke bile primorane na prostituciju kako bi imale novca za život.

Pod istragom je navodno oko četiri posto katoličkih samostana, no Cernuzio vjeruje da je to samo vrh ledene sante, javlja Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:14