‘NEPRIHVATLJIVO!‘

Jezični skandal trese Kanadu: Rousseau na čelu nacionalne aviokompanije usred Quebeca otkrio da ne zna francuski

Rekao je da nije naučio francuski iako je živio u Montrealu 14 godina, a izbjegavao je i pitanja koja su mu postavljana na francuskom

Montreal

 Leboucher-ana/AFP

Šef najvećeg kanadskog avioprijevoznika suočen je s osudom javnosti i pozvan da podnese ostavku nakon što je poslovnim ljudima u Quebecu održao govor - na engleskom, piše Guardian. To je bio posve pogrešan korak koji je ponovno potaknuo dugogodišnje razmirice u pogledu jezičnih prava i zaštite u toj jedinoj frankofonoj pokrajini Kanade.

Svađa je započela prošlog tjedna, kada se Michael Rousseau u svom prvom većem javnom nastupu otkako je postao šef Air Canade, odlučio gradskoj gospodarskoj komori obratiti se ne govoreći francuskim jezikom.

Rousseauov gaf dogodio se u vrijeme kada vlada Quebeca pokušava značajno ojačati zaštitu francuskog jezika zbog straha da će engleski prevladati, posebno u velikim gradovima.

Nakon svog govora, Rousseau je rekao novinarima da unatoč tome što je živio u Montrealu 14 godina, nije naučio službeni jezik Quebeca, a izbjegavao je i pitanja koja su mu postavljana na francuskom.

'Mogao sam živjeti u Montrealu, a da ne govorim francuski, i mislim da je to dokaz veličine grada Montreala', rekao je, dodajući da zbog zgusnutog rasporeda nije imao vremena pohađati tečajeve francuskog.

Lokalni mediji izvijestili su da su tvrtku, čije je sjedište u Montrealu, i premijer te pokrajine i savezni jezični povjerenik unaprijed upozorili da bi govor samo na engleskom mogao izazvati negativne reakcije.

No, unatoč brzoj isprici - i Rousseauovom obećanju da će odmah početi učiti francuski - incident je ponovno razbuktao ogorčenost zbog jezičnih prava.

Mnoge je incident podsjetio na pedesete godine prošlog stoljeća, kada su šefovi tvrtki sa svojim radnicima govorili samo engleski - i često odbijali dopustiti da se govori francuski. To je pomoglo potaknuti tzv. Tihu revoluciju što je dovelo do rušenja katolicizma i anglofone vladajuće klase u toj pokrajini, ali i separatistički pokret Quebecoisa.

'Veliki šef Air Canade izražava sve što smo odbacili prije nekoliko desetljeća: prezir prema našem jeziku i našoj kulturi kod kuće u Quebecu. Te su riječi ispod razine funkcije koju obnaša', napisao je na Twitteru Simon Jolin-Barrette, pokrajinski ministar zadužen za francuski jezik.

Drugi su izrazili nevjericu da je Rousseau, čija majka i supruga govore francuski, nekako izbjegao svaku mogućnost konverzacije na tom jeziku tijekom više od desetljeća života u gradu.

'Moguće je, ali je jako, jako, jako teško živjeti u Montrealu 15 godina i ne razumjeti postavljeno pitanje. Stvarno se morate aktivno truditi da ne naučite niti jednu riječ', napisao je na Twitteru jedan građanin.

Premijer Justin Trudeau nazvao je situaciju 'neprihvatljivom', a razne političke ličnosti pozvale su Rousseaua da odstupi.

U ponedjeljak je ministrica financija Kanade, Chrystia Freeland, pisala upravi Air Canade, nazvavši primjedbe njihova šefa 'posve nedosljednima' s obećanjem tvrtke o jezičnoj raznolikosti nakon što je zrakoplovna kompanija - koja je nekad bila u državnom vlasništvu - postala privatna.

Freeland je istaknula da vlada još uvijek posjeduje šest posto dionica tvrtke i pozvala na 'značajno' poboljšanje Rousseauovog francuskog te da se njegove jezične vještine uvrste u godišnji pregled njegova učinka.

Kanadski povjerenik za jezike obično prima 100 pritužbi na tu aviotvrtku godišnje, no od srijede je ured zaprimio više od 1000 pritužbi, rekao je glasnogovornik.

Dok se događa ovaj jezični spor, radi se na zakonskom prijedlogu koji gura pokrajinska vlada i koji bi značajno ojačao zakone o jeziku.

Prijedlog tzv. 'zakona 96' promijenio bi ustav zemlje te bi se Quebec definirao kao nacija, a njegov službeni jezik bio bi francuski. Također bi se zahtijevalo da sva provincijska komunikacija s imigrantima bude na francuskom jeziku, počevši od šest mjeseci nakon što stignu u Quebec.

Nacrtom bi se stvorilo ministarstvo francuskog jezika i dale bi se nove ovlasti nadzornom tijelu za francuski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:22