GLAVNI TAJNIK

Jesu li se uplašili Trumpovih prijetnji?: ‘Stvari se mijenjaju, sve više članica NATO-a izdvaja 2% posto BDP-a za obranu‘

NATO će nastaviti jamčiti da će braniti svaku svoju članicu, rekao je

Jens Stoltenberg

 John Thys/Afp

Nitko u Moskvi ne bi trebao imati iluziju oko spremnosti NATO-a da brani svaku svoju članicu. To je danas u Bruxellesu poručio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg govoreći pred novinarima uoči sastanka ministara obrane vojnog saveza koji se održava u četvrtak. Stoltenberg je rekao da je NATO-va moć kroz 75 godina postojanja poslužila kao sredstvo odvraćanja od bilo kakvog napada na bilo koju zemlju članicu.

Šef NATO-a je osjetio da mora upravo sada slati takve poruke nakon što su mnogi u Europi bili šokirani izjavama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je rekao da ne bi branio europske zemlje u slučaju napada iz Rusije te da bi čak i ohrabrio Moskvu da ih napadne.

- NATO će nastaviti jamčiti da će braniti svaku svoju članicu. NATO je kroz 75 godina spriječio svaki mogući napad na bilo koju članicu jer je svatko tko je imao takvu namjeru znao kakav će odgovor biti. Glavno načelo NATO-a je da je napad na jednu članicu napad na sve članice - rekao je Stoltenberg.

Na česta pitanja da izravno komentira izjave Donalda Trumpa, i odgovori na pitanje smatra li da su takve izjave opasne, Stoltenberg je rekao da je „svaka pomisao da NATO neće braniti neku članicu sama po sebi opasna“ ali i ponovio da NATO „i djelima i riječima mora stalno slati poruke da je spreman braniti svaku zemlju članicu".

image
John Thys/Afp

Glavni tajnik NATO-a je svjestan i činjenice da su mnoge zemlje članice NATO-a dale povoda da ih se kritizira zbog premalog izdvajanja za obranu.

- Prema najnovijim podacima, stvari se mijenjaju i sve više zemalja sada ispunjava zadani cilj od 2 posto od BDP-a za nacionalnu obranu.

- Od kada smo se 2014. godine na razini NATO-a obvezali izdvajati najmanje 2 posto BDP-a za obranu, investicije su za tu svrhu porasle za dodatnih 600 milijardi eura. Prošle godine smo imali porast od 11 posto ulaganja u obranu od strane europskih zemalja i Kanade. Ove godine će čak 18 članica NATO-a dostići razinu od najmanje 2 posto BDP-a. Samo zemlje članice EU-a će izdvojiti za obranu ove godine 380 milijardi eura, što je 2 posto BDP-a Europske unije. Situacija nije ista u svim državama članicama pa neke zemlje moraju učiniti dodatne napore u tom smjeru, rekao je Stoltenberg.

image
John Thys/Afp

Iz NATO-a poručuju da pozdravljaju ulaganja EU-a u jačanju obrambenih kapaciteta, ističući da će to ojačati i NATO ali da EU mora učiniti još više. Čak 96 posto stanovništva Europske unije živi u zemljama članicama. Ipak, države EU-a sudjeluju u izdvajanjima za obranu s tek oko 20 posto ukupnih ulaganja svih NATO članica.

Jačanje obrambenih kapaciteta NATO-a će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara obrane NATO-a u četvrtak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:04