LEGENDARNA LIČNOST

Jesse Jackson odlazi u mirovinu nakon pola stoljeća aktivizma

Jacksonov odlazak iz politike ostavlja svećenika Al Sharptona kao možda najistaknutijeg vođu pokreta za ljudska prava

Jesse Jackson

 Nancy Stone/Newscom/Profimedia/Nancy Stone/newscom/profimedia

Legenda američkog pokreta za ljudska prava i baptistički svećenik Jesse Jackson u petak je rekao da odstupa s mjesta šefa utjecajne organizacije za ljudska prava Rainbow/PUSH Coalition bazirane u Chicagu nakon što je više od pola stoljeća bio na njenom čelu.

Legendaran 81-godišnji aktivist i političar predat će svoj položaj neimenovanom nasljedniku koji će biti predstavljen ovog vikenda na godišnjoj skupštini organizacije, objavio je Chicago Tribune.

Jacksonov odlazak iz politike ostavlja svećenika Al Sharptona kao možda najistaknutijeg vođu pokreta za ljudska prava.

"Ostavka velečasnog Jesse Jacksona predstavlja odlazak jednog od najproduktivnijih, proročkih i dominantnih ličnosti u borbi za socijalnu pravdu u američkoj povijesti", rekao je Sharpton u priopćenju u petak.

Jacksonu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest 2015., a od svakodnevnih obaveza, koje je imao kao vođa organizacije, povukao se prošle godine.

Jackson je rođen u malom gradu u saveznoj državi Južnoj Karolini, a nacionalni značaj je stekao u pokretu za ljudska prava pošto se pridružio Martinu Lutheru Kingu 1965.

Nakon Kingovog ubojstva 1968., Jacksonov imidž ključnog afroameričkog vođe je samo jačao dok je ispunjavao vakuum u vodstvu pokreta.

Ušao je u nacionalnu politiku 1984. postavši prvi crnac koji je organizirao ozbiljnu predsjedničku kampanju.

Završio je na impresivnom trećem mjestu u predizborima za demokratskog predsjedničkog kandidata iza Waltera Mondalea i Garyja Harta, osvojivši više od tri milijuna glasova, a održao je i uzbudljiv govor koji je osigurao njegovo mjesto glavnog afroameričkog političkog vođe.

Ponovno se kandidirao 1988. kada je na predizborima izgubio od Michaela Dukakisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:09